Nu urcati bauti la volan, nu stati in telefon atunci cand conduceti, oferiti prioritate pietonilor pe trecere si respectati regulile de circulatie, pentru ca o clipa de neatentie poate distruge viata unui om. Cu acest indemn au venit astazi mai multe persoane, care au organizat un flash-mob in centrul capitalei, de Ziua Mondiala a comemorarii victimelor accidentelor rutiere.

Publicat:21.11.2023, 20:35

Un pieton imens desenat din lumanari pe asfalt a putut fi surprins Piata Marii Adunari Nationale. Astfel fiind comemorati cei 217 oameni, care si-au pierdut viata anul trecut, in accidente rutiere. Zeci de studenti de la Medicina, care au participat la flashmob, au venit cu pancarte si imbracati in veste fluorescente, pentru a atrage atentia la tragediile de pe sosele.

""Daca mergeam cu viteza regulamentara, nu eram astazi la spital". Indemnul nostru, in calitate de studenti la medicina, care invatam sa acordam primul ajutor medical, este ca toti sa respecte regulile de circulatie."

""Nu am stiut ca neatentia doare atat de mult". Venim cu mesajul ca lumea este neatenta, chiar daca este verde la semafor si la trecere de pietoni, lumea trebuie sa se asigure."

"Se innopteaza mai repede, asa ca purtam aceste veste reflectorizante. Ele permit soferilor, ca sa ne observe."

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: "Aici in PMAN a fost adusa si o masina facuta zob, mai multe scaune auto pentru copii, dar si incaltaminte -toate pentru a atrage atentia la numarului mare de copii, care devin victime ale accidentelor rutiere."

Pavel APOSTOL, SEF SECTIE INSP: "In trafic, deseori intalnim situatia cand copii refuza sa stea in scaun auto, iar parintii tolereaza acest lucru. Asta nu este corect, intrucat de parinte depinde viata si siguranta copilului."

Sa sustina initiativa au venit si cateva rude ale victimelor. Printre ele tatal, dar si sora lui Valerian, biciclistul tamponat mortal acum 9 luni, la Stauceni.

Alexandru COSCODAN, TATAL LUI VALERIAN: "Trebuie sa avem o cultura si o conduita in trafic corecta. Viata are prioritate, am spus-o de nenumarate ori. Mereu este cineva drag care te asteapta acasa."

Oleg RUSU, SEF SECTIE DIRECTIA PREVENIRE A ACCIDENTELOR, IGSP: "Sa respectam regulile de circulatie, viteza, cuplam centura de siguranta si sa avem grija de copii, pentru ca ei sunt vulnerabili."

Reprezentantii mai multor ministere, inclusiv al ministerului de interne, prezenti la eveniment, au mentionat ca se lucreaza la dezvoltarea unei culturi de siguranta rutiera, fara a preciza ce masusi concrete se iau. Porivit Inspectoratului General de Securitate Publica, de la inceputul anului, 171 de oameni si-au pierdut viata in accidente, iar alte peste doua mii au fost ranite.