Soferii de pe strazile capitalei, dar si de pe traseele nationale sunt monitorizati cu o masina inteligenta, ajunsa recent in posesia politiei. Dotata cu sistemul Eunomia Traffic, folosit de mai multi ani in Uniunea Europeana, aceasta a depistat deja mii de incalcari, cele mai frecvente fiind depasirea limitei de viteza, dar si traversarea la culoarea rosie a semaforului.

Publicat:11.03.2023, 22:30

„Aceasta unitate de transport a depasit limita de viteza cu 30 de kilometri la ora. Respectiv si aceste doua unitati de transport au depasit, viteza este fixata de catre sistem.”

Astfel, pe un traseu de cativa kilometri, politistii au depista circa 20 de incalcari. Cele mai multe pentru nerespectarea regimului de viteza.

„Pentru ca suntem in localitate, iar limita de viteza este de 50 kilometri la ora, putem seta 50 si, in continuare, dispozitivul va masura limita de viteza pentru automobilele care depasesc.”

„Am putut fixa momentul cum un automobil de model Toyota a facut o depasire pe partea dreapta. Putem sa-l stopam, in cazul in care va fi in functiune sistemul si sa-l sanctionam, demonstrand secventa video.”

Sistemul EUNOMIA TRAFFIC a fost amplasat pe un automobil din dotarea politiei si testat timp de 2 luni in localitatile din tara, pe traseele nationale, dar si in capitala. Acesta monitorizeaza, scaneaza si inregistreaza automat numerele de inmatriculare ale automobilelor aflate in trafic.

Francesca GINDEA, REPORTER PRO TV:„Sistemul este dotat cu 5 camere care ajuta la inregistrarea tuturor incalcarilor in traficul rutier. Doua dintre acestea sunt pozitionate pe parbrizul din fata, una fiind de tip radar. Alte doua camere sunt pozitionate pe partile laterale ale automobilului. Iar alta pe geamul de la portbagaj.”

Masina inteligenta poate depista depasirea limitei de viteza, neacordarea prioritatii pietonilor, purtarea convorbirilor telefonice in timpul deplasarii, poate identifica automobilele care nu au fost supuse inspectiei tehnice periodice si automobilele aflate in cautare.

Ana CHISELITA, OFITER SUPERIOR IN CADRUL DIRECTIEI POLITIEI PATRULARE:Cele mai frecvente incalcari sunt depasirea limitei de viteza, traversarea la culoarea rosie a semaforului, parcarea sau stationare in locuri interzise.”

Pana acum, doi inspectori de patrulare au fost instruiti sa foloseasca sistemul.

Valeriu CARP, OFITER DE PATRULARE:

 „- Dupa perioada de testare putem concluziona ca acest sistem de monitorizare ne va usura munca prin faptul ca vor putea fi fixate incalcarile cu probe si pentru agentul constatator va fi mult mai simplu de a demonstra vinovatia persoanei. 
-  Va recunosc deja conducatorii auto pe strazi? 
- Da, putem observa ca multi soferi cand observa automobilul, reduc viteza, privesc spre camere, cunosc deja si numarul de inmatriculare. Cand vor fi mai multe masini, le va fi mai dificil de identificat.”

Acum, perioada de proba este pe ultima suta de metri. In rezultatul acesteia, Inspectoratul General al Politiei va decide asupra numarului total de masini dotate cu sistemul Eunomia.  Sistemul Eunomia Traffic este folosit de mai multi ani in Uniunea Europeana.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.