Ministerul Apararii anunta ca nu a gasit dovezi ca militarul, care s-a declarat a fi homosexual, a fost hartuit si intimidat in unitatea in care isi facea serviciul militar. Avocata tanarului spune ca in loc sa cerceteze cazul, institutia a cerut Procuraturii sa investigheze relatia acestuia cu iubitul sau de 17 ani. Avocata a sesizat Consiliul pentru prevenirea si eliminarea discriminarii.

Publicat:25.11.2021, 20:47

Doina-Ioana STRAISTEANU, AVOCAT:“Noi eram siguri ca acesta va fi rezultatul anchetei de serviciu pentru ca persoana care s-a subsemnat ca executant al acestei scrisori, de fapt, trebuia sa vina sa-l audieze, dupa care a disparut fara niciun fel de explicatii.”

La doua saptamani de cand au initiat ancheta in cazul militarului, responsabilii de le ministerul Apararii au anuntat ca nu au fost constatate “intimidari, injosiri, sau actiuni discriminatorii” in adresa soldatului homosexual. Asta scrie in raspunsul oferit avocatului militarului. In schimb, institutia a cerut Procuraturii sa investigheze relatia personala a tanarului.

Doina-Ioana STRAISTEANU, AVOCAT:“Ei au sesizat Procuratura cu privire la relatia pe care o are cu prietenul sau, fiind un baiat de 17 ani. Noi stim cu certitudine ca ministerul Apararii nu face acelasi lucru cu militarii care intretin relatii sexuale cu fetele de 17 ani. Domnul ministru in discutia personala cu mine mi-a dat de inteles ca imaginea institutiei pentru ei conteaza mai mult.”

Desi in documentul facut public de avocat, care sustine ca acesta este raspunsul ministerului, scrie ca institutia a sesizat Procuratura, purtatorul de cuvant al ministerului Apararii neaga acest lucru.

Ala DIACONU, PURTATOR DE CUVANT AL MINISTERULUI APARARII:„- De ce a fost nevoie sa fie cercetata si relatia personala a soldatului? 
- Din momentul acesta eu nu pot spune nimic. 

Ministerul Apararii nu a facut public. Urmeaza sa fie transmis Procuraturii. 

- Ca sa cerceteze relatia soldatului cu un minor sau a cazului de hartuire? 

- Anume cazul hartuirii, ca se simtea discriminat, agresat, ca la punctul medical nu erau medicamente, momentele celea au fost cercetate.”

Avocata tanarului spune ca a depus o plangere la Consiliul pentru prevenirea si eliminarea discriminarii, precum si o plangere penala. Cazul a devenit cunoscut acum doua saptamani, cand soldatul a inregistrat un filmulet video, in care a declarat ca nu se mai intoarce in unitatea militara pentru ca a fost hartuit de colegi dupa ce s-a aflat ca este homosexual. 

In apararea tanarului au venit organizatiile non-guvernamentale, care atentionau internautii sa se abtina de la mesaje care pot incita la ura.