Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova, Vladimir Boldea, care se află într-o vizită oficială la Bruxelles, a adresat un apel comunității europene, cerând sprijin pentru fermierii moldoveni afectați de condițiile climatice extreme.

Publicat:16.09.2024, 16:45

Vladimir BOLEA, MINISTRUL AGRICULTURII:  „Dincolo de agenda de lucru pentru care am ajuns aici, consider oportun de a adresa un apel de solidaritate și sprijin pentru fermierii din Republica Moldova, care de trei ani consecutivi sunt afectați de o secetă devastatoare.”

Potrivit ministrlui, în anul 2024, seceta, arșița, grindina, precum și inundațiile din ultimele zile au atins cote alarmante, punând în pericol nu doar recoltele, dar și însăși viabilitatea sectorului agricol. Astfel, mulți agricultori se află la limita puterilor.

Vladimir BOLEA, MINISTRUL AGRICULTURII:  „Din cauza condițiilor climatice extreme, pierderile din agricultură sunt uriașe, iar resursele interne nu mai sunt suficiente pentru a asigura continuitatea muncii lor.

În pofida eforturilor depuse de Guvernul Republicii Moldova, care a alocat în mod repetat fonduri de urgență pentru a sprijini fermierii și a adoptat o Lege specială ce le permite un răgaz de șase luni pentru a-și renegocia contractele de creditare, impactul secetei și inundațiilor continuă să fie devastator.

De aceea, în numele Guvernului și al fermierilor solicit sprijinul dumneavoastră pentru crearea unui Fond de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească destinat fermierilor moldoveni afectați de secetă și inundații.”

Bolea susține că fondul respectiv că ar fi un instrument esențial care ar asigura continuitatea muncii fermierilor. Iar astăzi acest subiect urmează a fi discutat cu Comisarul European pentru Agricultură Wojciechowski.