Ministrul Energiei, Victor Parlicov, vine cu detalii despre Auditul datoriilor istorice ale Moldovagaz si actiunile Guvernului pentru protejarea consumatorilor de gaz. Acesta spune ca in urma analizelor facute pentru auditul datoriilor, autoritatile din Moldova vor inainta o propunere catre Gazprom. 

Ultimul update: 06.09.2023, 09:03 Publicat:06.09.2023, 09:01

Victor PARLICOV, MINISTRUL ENERGIEI: „Cand a inceput auditul era vorba de datorii de 709 milioane de dolari. Acest audit a fost efectuat de companii cu renume, care se ocupa de asemenea subiecte. Aceste companii au experenta mare in asemenea analize si rapoarte. Textul de audit va fi publicat astazi. Deci, in urma analizelor, se propune sa fie achitata o suma de 8,6 milioane de dolari la aceasta etapa si toate subiectele sa fie inchise. Deci sa fie rezolvata aceasta datorie prin achitarea acestei sume. Aceasta este propunerea pe care am inaintat-o catre Gazprom. Asteptam reactia Moldovagaz si Gazprom.”

Intrebat ce se va intampla daca Gazprom nu va accepta aceste conditii, Parlicov a spus ca autoritatile se asteapta si la un asemenea scenariu. 

„In primul rand noi intelgem ca acest audit, asa cum a fost discutat, urmeaza a fi supus aprobarilor inclusiv in organele de conducere a Moldovagaz. Noi admitem ca el nu va fi aprobat. Totodata, acest audit serveste ca o baza pentru noi, pentru Moldova, pentru Guvernul Republicii Moldova ca sa ne formam noi o pozitie vizavi de cum trebuie sa abordam aceste datorii.”

La inceputul lunii august a anului trecut, Agentia Proprietatii Publice a semnat contractul cu doua companii, din Norvegia si Marea Britanie, care au efectuat auditul pretinselor datorii ale Мoldovagaz catre Gazprom. Aceasta fiind o prevedere a contractului semnat intre Moldovagaz si concernul rus.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.