Ministerul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale spune ca transportatorii au solicitat dublarea si triplarea tariful aplicabil pentru calatoriile de pasageri - de la 0,60  lei/km la 1,85 lei/km.

Publicat:25.11.2021, 14:02

"Daca la moment tariful Chisinau - Balti este 80 MDL, ei doresc sa fie 185. Un alt exemplu, Chisinau – Drochia, acum este 109 MDL, solicitarea este sa fie 245 MDL. Aceste solicitari nu sunt justificate. Aplicabilitatea tarifului de 70 de bani vs. starea parcului de autovehicule raionale si interraionale Precizam ca, la momentul actual, tariful de baza este de 60 de bani/km/pasager, pentru autovehiculele de categorie de confort clasa II si 70 de bani/km/pasager, pentru autovehiculele de categoria de confort clasa I. Acest pret a fost stabilit la sfarsitul anului 2019, devenind aplicabil incepand cu 2020. Din 2020, toti transportatorii au avut dreptul de a aplica un tarif de 70 de bani," a scris intr-un comunicat oficial Ministerului Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale.

Totodata, Ministerul mentioneaza ca in comun cu reprezentantii transportatorilor, lucreaza la imbunatatirea Codului transporturilor rutiere, in care urmeaza sa fie reglementat clar modul de activitate al unor categorii de transportatori, inclusiv prin prevederi cu privire la inregistrarea obligatorie in Republica Moldova a tuturor prestatorilor de servicii de taxi.

Ministerul lucreaza la elaborarea unor noi politici tarifare ce vor avea menirea de a asigura eficientizarea serviciilor regulate de transport persoane si combaterea traficului ilicit de pasageri, inclusiv reglementarea clara a tarifelor aplicate serviciilor de autogara: implementarea sistemului de management integrat „e-Bilet”; „e-Monitorizare GPS”; „e-Autotest” si elaborarea Programului national de reinnoire a parcului de autobuze/autocare antrenate in deservirea serviciilor regulate in trafic national.

Andrei SPINU, MINISTRUL INFRASTRUCTURII SI DEZVOLTARII REGIONALE: “Ca ministru responsabil de domeniul transporturilor, una dintre principalele mele preocupari este ca oamenii sa beneficieze de servicii de transport sigur, comod si accesibil, iar pretul achitat pentru serviciile de transport sa fie unul corect si care corespunde realitatilor actuale. Din discutia despre tarife nu putem ignora nevoia ca transportatorii sa investeasca mult mai serios in modernizarea autovehiculelor, asa cum prevede legea. Respect dreptul transportatorilor de a protesta si ii asigur, ca si pana acum, ca raman deschis la dialog pentru a gasi o solutie in interesul tuturor in ceea ce priveste tarifele.”

Mai multi soferi de microbuze de ruta au iesit astazi la protest si cer majorarea tarifului la calatoriile interurbane. Acestia se plang ca lucreaza in pierderi dupa scumpirea carburantilor si spun ca au expediat un demers in acest sens catre Ministerul Infrastructurii. Responsabilii de la Guvern spun ca au primit cererea si urmeaza sa o examineze, in timp ce ANRE a afisat si astazi preturi mai mari.