Autoritatile de la Chisinau se gandesc sa cumpere gaz vara, cand este mai ieftin, si sa-l depoziteze in Romania. Acest lucru a fost discutat in timpul vizitei de la Bucuresti, spune ministrul de Externe. Nicu Popescu afirma ca astfel Moldova ar fi asigurata cu gaz intr-o situatie de criza.

Publicat:25.11.2021, 19:15

Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE:„Una din solutiile si una din masurile prin care mizam si vrem sa consolidam securitatea energetica a tarii este sa avem capacitati de inmagazinare a gazului in perioada de primavara-vara, cand gazul este mai ieftin si mai accesibil.”

Nicu Popescu spune ca Moldova ar putea depozita gazul cumparat in tarile vecine, Ucraina si Romania. 

Nicu POPESCU, MINISTRUL DE EXTERNE:“Pe teritoriul RM nu avem astfel de capacitati si prin prisma acestui obiectiv, noi intr-adevar am discutat la Bucuresti anumite solutii care ne-ar permite treptat sa putem stoca gaze cumparate de RM sau de companiile care vor importa gaz in RM, astfel incat acestea sa poata fi stocate in depozitele din Romania.” 

Despre aceasta posibilitate a vorbit si ministrul roman de Externe.

Bogdan AURESCU, MINISTRUL ROMAN DE EXTERNE:"Am discutat, de exemplu, despre posibilitatea de a finanta in noul acord de asistenta nerambursabila constructia unui depozit de gaze pentru Republica Moldova, in asa fel incat sa nu mai existe astfel de situatii de criza neanuntate."

Luna trecuta, tara noastra s-a confruntat cu o criza a gazelor naturale, dupa ce contractul cu Gazprom a expirat. Ulterior, a fost semnat un nou acord pe un termen de cinci ani.