Ministrul Sanatatii, Ala Nemerenco a vizitat spitalul din satul Carpineni, raionul Hancesti. Ea spune ca a ramas placut suprinsa de relatia medic, asistent medical si pacient. Despre asta, ea a scris pe pagina sa de Facebook.

Publicat:02.08.2019, 22:37

Ala NEMERENCO, MINISTRUL SANATATII: "Ma intorc de la Carpineni. In jur privelisti de-ti taie respiratia. Ma bucur enorm ca am avut ocazia sa ma intalnesc cu atata lume buna - locuitori ai satului, personal medical, primar si alesi locali. Discutia noastra a fost foarte prietenoasa, deschisa si productiva. 

Concluziile:

1. Eu nu am avut niciodata intentia de a inchide vre-un spital - nici la Carpineni, nici oricare altul. Din contra, eu vreau sa creez doua spitale regionale moderne in sud si nord. Si fac tot posibilul sa se intample aceasta.

2. Orice reorganizare a spitalului din Carpineni nu tine de minister, ci de Fondator - Consiliul raional Hincesti.

3. Spitalul din Carpineni este modelul ideal al unui spital comunitar, astfel nici azi, nici maine asa spital nu va fi inchis. Ba din contra, el isi are viitorul si linia proprie de dezvoltare. In acest sens, ministerul ii va acorda tot suportul.

4. Am ramas profund impresionata de relatia medic, asistent medical si pacient. As trimite la instruire practica pe toti cei care nu s-au invatat inca sa comunice prietenos cu pacientul.

5. M-au emotionat nespus pacientii prin atitudinea lor respectuoasa fata de intreg personal medical, si mai ales fata de medici. Dar si mai mult - familia de medici tineri care activeaza acolo si locuiesc intr-un apartament construit pentru tinerii specialisti. Cuplul de doctori au un copil si mai asteapta altul. Si acesta este viitorul nostru. I-am intrebat ce-si doresc cel mai mult. Mi-au zis ca mai mult decat majorarea de salariu isi doresc stabilitate si ca ei nu doresc sa plece de acasa. Casa lor a devenit Carpineni.

6. Impreuna cu administratia, primarul, alesii locali am gasit solutii care sa asigure stabilitate si dezvoltare acestui spital, iar serviciile prestate sa fie croite pe necesitatea localnicilor.

Azi acest mic spital a castigat un admirator. Si o sa repet, deja foarte serios - la capitolul omeniei, culturii si relatiilor intre oameni acest satuc merita sa gazduiasca capitala tarii.

Voi reveni cu drag la oamenii de acolo peste o luna sa ma conving ca lucrurile merg pe calea corecta."