Mitropolitul Basarabiei nu crede in intentia sincera a Mitropolitului Vladimir al Moldovei, care i-a transmis o scrisoare Patriarhului Kiril, in care vine cu reprosuri si acuzatii. Acesta mai spune ca seful bisericii ortodoxe din Moldova nu va fi de acord niciodata sa adere la Patriarhia Romana. Pe de alta parte, preotul Pavel Borsevschi afirma ca Mitropolitul Moldovei a scris textul ravasului cu cea mai mare onestitate. Un raspuns de la Moscova a venit, insa acesta nu a fost facut public.

Publicat:21.11.2023, 19:48

Pavel BORSEVSCHI, PAROHUL BISERICII “SFANTUL DUMITRU” DIN CAPITALA: “Scrisoare sunt cuvintele lui, autentica. Sunt cuvintele Mitropolitului, chiar daca majoritatea au comentat scrisoarea ca nu este asa.”

Pavel Borsevschi sustine ca Mitropolitul Vladimir ar fi conceput scrisoarea timp de aproape 3 saptamani si ca a scris-o el, fiind totusi redactata.

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: “Despre acest demers ati vorbit cu Mitropolitul, ce a spus domnia sa?”

Pavel BORSEVSCHI, PAROHUL BISERICII “SFANTUL DUMITRU” DIN CAPITALA: “Parintele Cheibas m-a incuviintat, parintele Pavele eu pot sa ma arat si ciorna, pe care Mitropolit..., lui tare ii place, am facut si eu cateva scrisori din numele bisericii cu binecuvantare. Va arat parinte unde am lucrat, la fiecare fraza, la fiecare cuvant Inaltpreasfintitul.
Da cat timp i-a luat?
Mi-a zis ca vreo doua saptamani, daca nu trei.”

Scrisoarea a fost adresata doar Patriarhului Kiril si nu era destinata publicului larg, mai spune parohul bisericii Sfantul Dumitru din capitala. Totodata, Pavel Borsevschi sustine ca in discutiile private, Mitropolitul Vladimir i s-a plans ca nu poate merge in Ucraina.

Pavel BORSEVSCHI, PAROHUL BISERICII “SFANTUL DUMITRU” DIN CAPITALA: “Este persoana non-grata pentru ca este in cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe din Rusia si nu poate merge la mormantul parintilor, la casa lui.”

Mitropolitul Petru al Mitropoliei Basarabiei spune ca nu crede in sinceritatea Mitropolitului Moldovei.

IPS Petru, MITROPOLITUL BASARABIEI: “E treaba lui ce vrea sa faca. Eu atat stiu ca a trims prin cineva un raspuns ca el la biserica romana nu va trece niciodata si atat. Atat stiu. Din auzite am auzit, dar cunosc pe cineva care i-a trimis raspuns clar ca nu va trece la biserica romana, chiar daca va ramane cu 10 parohii, el ramane cu cele 10 parohii.”

La inceputul lunii septembrie Mitropolitul Vladimir i-a transmis o scrisoare Patriarhului Kiril in care vine cu mai multe acuzatii si reprosuri. In mesaj, acesta s-a plans ca pierde tot mai multi preoti si ca nu poate opri ascensiunea Mitropoliei Basarabiei. Patriarhul ar fi trimis un raspuns, care insa nu a fost facut public. Peste doua saptamani Mitropolitul Moldovei va merge la Moscova, unde se va intalni cu Patriarhul Kiril al Rusiei.