Mitropolitul Vladimir nu poate sa intre in Ucraina, fiind declarat persoana non grata dupa inceperea razboiului de catre Rusia. Acest lucru se intampla doarece Episcopul face parte din cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe din Rusia. Declaratia a fost facuta de catre preotul Pavel Borsevschi, la emisiunea In Profunzime.

Publicat:20.11.2023, 22:59

Pana la inaintarea scrisorii de catre preotii care solicita Mitropolitului Vladimir sa abandoneze Patriarhia Rusa si sa initieze procesul de aderare la Patriarhia Romana au mai fost si alte discutii privind acest subiect, a mentionat preotul Pavel Borsevschi in timpul emisiunii:„Noi am asteptat o miscare din centru, pentru ca e bine cand ierarhul... si noi i-am dat sfaturi cat e posibil.”

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Adica discutiile astea ar fi durat mai mult timp cu Mitropolitul?”

Pavel BORSEVSCHI, PAROHUL BISERICII “SFANTUL DUMITRU” DIN CAPITALA: „Noi am vorbit. Mai ales ca si dumneaului mi s-a plans nu o data ca nu poate merge in Ucraina. Este persoana non grata, pentru ca el este in cadrul Sinodului Bisericii Ortodoxe din Rusia si nu poate merge la mormantul parintilor, la casa lui. Asta credeti ca e putin in sufletul Mitropolitului? Deloc, il doare, foarte mult il doare. Acum care este iesirea? Clar ca el niciodata n-a zis „hai sa trecem, parinte, incolo”, dar care este iesirea?

Lorena BOGZA, PREZENTATOARE PRO TV: „Situatia asta este cumplita. Mitropolitul este ucrainean de origine si este capul bisericii...”

Pavel BORSEVSCHI, PAROHUL BISERICII “SFANTUL DUMITRU” DIN CAPITALA: „Da, un parinte e roman, altul e ucrainean si el este ucrainean, deci e clar ca el nu poate merge acasa, nu poate merge la mormantul parintilor, perosoana non grata.”

Mitropolitul Vladimir s-a nascut la 18 august 1952 in satul Colencauti, raionul Hotin, regiunea Cernauti, din Ucraina. La 21 iulie 1989 a fost numit Mitropolitul Chisinaului si al Intregii Moldove, aflate sub jurisdictia canonica a Patriarhiei Moscovei si a intregii Rusii.