Reprezentantii Moldelectrica anunta despre existenta starii de alerta pe piata energiei electrice a Republicii Moldova, asta dupa ce Energocom a anuntat despre existenta unui deficit de energie electrica care nu este acoperit prin contracte comerciale de furnizare a energiei electrice. Astfel deficitul prognozat pentru data de 21 octombrie este de circa 80MW in orele de varf, iar pentru 22 si 23 octombrie nu sunt prognozate ore cu deficit de livrare a energiei electrice.

Ultimul update: 21.10.2022, 17:26 Publicat:21.10.2022, 17:17

„La moment, Moldelectrica intru echilibrarea sistemului electroenergetic si compensarea deficitului de energie in orele de varf, utilizeaza contracte de ajutor de avarie din sistemele electroenergetice ale tarilor vecine. Energia livrata in baza contractelor de ajutor de avarie este livrata in dependenta de disponibilitatea acesteia in sistemele electroenergetice din tarile vecine si este furnizata la pret de achizitie semnificativ mai mare, care la randul sau permite asigurarea echilibrului sistemului electroenergetic national fara a fi necesar de a recurge la limitarea consumului de energie electrica”, se arata in comunicatul Moldelectrica. 

Astfel reprezentantii intreprinderii indeamna consumatorii de energie electrica sa depuna efort si sa economiseasca energia alectrica in orele de varf, pentru a minimiza riscul dezechilibrului sistemului electroenergetic, in caz contrar, intreprinderea va fi nevoita sa recurga la deconectari. 

„Caz in care, in scopul echilibrarii sistemului electroenergetic, OST va fi in pozitia de a recurge la limitarea consumului de energie electrica prin aplicarea deconectarii instalatiilor de utilizare a consumatorilor de energie electrica, prin intermediul operatorilor sistemelor de distributie a energiei electrice. Ulterior eventualei identificarii a necesitatii deconectarii  instalatiilor de utilizare a  consumatorilor de energie electrica, Moldelectrica va informa imediat operatorii sistemelor de distributie a energiei electrice despre necesitatea demararii procesului de limitare a consumului de energie electrica prin aplicarea programelor de deconectare in evantai”, se mai arata in comunicat. 

Responsabilii de la Moldelectrica mentioneaza ca deconectarea consumatorilor de la reteaua electrica este necesara pentru mentinerea stabilitatii functionarii sistemului electroenergetic. 

In aceasta deimineata, Premier Energy  a anuntat ca sectorul electroenergetic al Republicii Moldova se afla intr-o situatie deosebit de complicata. Reprezentantii intreprinderii au spus ca au primit o notificare de la Energocom despre existenta unui deficit de energie de 284 MWh, iar din aceasta cauza ar putea urma unele deconectari.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.