Moldova ar fi tara de tranzit pentru o retea internationala de trafic de droguri, iar ani la rand a fost protejata de regimul orligarhic de la Chisinau. Potrivit unei investigatii initiate de o echipa de jurnalisti de la RISE Romania si Bulgaria, reteau era condusa de Iurie Luncasu, un fost apropiat a lui Vlad Plahotniuc gasit impuscat acum doi, intr-un camp in apropiere de Chisinau.

Publicat:14.03.2021, 16:19

Roxana CARAIMAN, REPORTER DE INVESTIGATII, RISE ROMANIA: ”Sunt reporter la RISE Project si impreuna cu alti doi colegi din Romania si Bulgaria va vom arata cum functioneaza statele conduse de mafioti. Cum politia si judecatorii lucreaza pentru “gangsteri” iar politicienii devin doar instrumente pentru oligarhi.”

Potrivit investigatiei RISE, miliardarul care controla cel mai mare import de droguri din Moldova, a fost Iurie Luncasu, care a fost gasit impuscat in cap intr-un camp in apropiere de Chisinau.

Andrei NASTASE, EX-MINISTRUL DE INTERNE: “Au existat anumite forte care au vrut neaparat sa impuna singura ipoteza si anume ipoteza suicidului.”  

Amintim ca, Iurie Luncasu a decedat in august 2019, dupa ce s-ar fi impuscat in cap, in prezenta soferului sau.  

Dumitru ROBU, PROCUROR: “Toate versiunile sunt investigate de procuratura de combatere a crimei organizate si cazuri speciale. La moment este pornita urmarirea penala pe omor intentionat.”  

La un an de la decesul lui Iurie Luncasu procuratura a clasat dosarul, iar singura versiune a ramas cea a sinuciderii.  

Jurnalistii precizeaza ca Luncasu a fost un apropiat a fostului lider democrat Vlad Plahotniuc, iar cei doi au fost surprinsi anterior la Geneva in timp ce se odihneau in vilele lor de lux.  

Investigatia RISE mai spune ca cei doi ar fi capitalizat conturile de milioane de dolari din offshore, care peste noapte s-au transformat in adevarate imobile de lux. Jurnalistii romani si bulgari sustin ca Luncasu mult timp a finantat o retea columbiana de trafic de droguri, prin care cocaina ajungea de la Atlantic la Marea Neagra. Destinatia finala fiind in trei porturi: Odesa, Giurgiulesti si Constanta. Cocaina era deghizata ca import de produse exotice iar din Moldova era dusa pe cale terestra in tarile UE si Rusia. 

Reteaua era sustinuta de amicii unui interlop din Romania refugiat in Ibiza si a fost protejata ani la rand de regimul orligarhic de la Chisinau. Cei de la RISE spun ca desi Agentia anti-drog americana a reusit sa urmareasca reteua implicand in operatiune politia europeana si serviciile speciale ucrainene, totul  era acoperit in Moldova. 

Nu am reusit sa aflam cine este avocatul familiei Luncasu pentru a obtine o reactie la investigatie.Solicitat de ProTV avocatul lui Vlad Plahotniuc a declarat ca acuzatiile sunt nefondate si ca investigatia a fost facuta probabil la comanda unor persoane care intentionat vor sa-l denigreze pe clientul sau. Jurnalistii de la RISE spun ca au informatii din anchetele oficiale transfrontaliere, pe care autoritatile moldovenesti le-au clasificat brusc, fara explicatii. 

Roxana CARAIMAN, REPORTER DE INVESTIGATII, RISE ROMANIA: ”Deci un cartel de traficanti de droguri si-au cumparat o tara si s-au baricadat in interior, zadarnicind investigatiile internationale. La usile Moldovei, sistemul de justitie international s-a prabusit, neputand sa intre.”

5 dintre aceste dosare ar arata cum functioneaza statul capturat de o grupare criminala si ce se intampla cu raufacatorii cand mafia devine elita.

Roxana CARAIMAN, REPORTER DE INVESTIGATII, RISE ROMANIA: ”Trei centre ale jurnalismului investigatii documenteaza acest caz. Aceasta scurgere din dosarele de urmarire penala demonstreaza  cum totul este acoperit. Reporterii nostri specializati in crima organizata investigheaza detaliile. Avem nevoie de ajutorul vostru ca se ne terminam treaba.”  

Jurnalistii spun ca in ultimii doi ani, au colectat si verificat peste o mie de documente, iar investigatia inca nu este finalizata, insa este nevoie de bani pentru a sprijini reporterii care se ocupa de asta.