„Moldovagaz a luat act de decizia Gazpromului” de a stopa livrarea de gaze naturale către Republica Moldova, fără a comenta decizia concernului rus. În același timp, responsabilii menționează că compania a contractat volumele necesare de gaze, care vor asigura integral consumul malului drept al Nistrului până la sfârșitul lunii martie 2025.
Potrivit Moldovagaz, începând cu luna decembrie 2022, toate volumele de gaze naturale, furnizate de Gazprom, în volum de 5,7 milioane de metri cubi pe zi, au fost redirecționate către regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Totodată, pentru consumatorii de pe malul drept al Nistrului gazele naturale au fost achiziționate pe piețele regionale și europene.
Gazprom a anunțat în această după amiază că a transmis o notificare către Moldovagaz în care anunță că din 1 ianuarie nu va mai livra gaze naturale către Republica Moldova. Motivul invocat de concernul rus, într-o postare pe Telegram, fiind neachitarea pretinselor datorii ale Moldovagaz.
Despre faptul că Gazprom condiționează livrarea gazului în stânga Nistrului, prin rute alternative, de achitarea pretinselor datorii ale malului drept a anunțat și fostul ministru al Energiei, Victor Parlicov, la sfârșitul lunii noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă după discuțiilor acestuia cu reprezentanții Gazprom de la Snak-Petersburg.
Într-o postare pe facebook, premierul Dorin Recean susține că notificarea făcut de Gazprom, confirmă încă o dată intenția Kremlinului de a lăsa locuitorii din regiunea transnistreană fără lumină și căldură în mijlocul iernii și că Rusia folosește energia ca armă politică. În același timp, acesta a asigurat că țara noastră este pregătită să gestioneze orice criză.
Experții sunt de părere că motivul real pentru care Rusia ar opri livrările de gaze spre regiunea transnitreană ar fi unul politic, Kremlinul folosind gazul ca instrument de influență și șantaj. La emisiunea În Profunzime expertul Watchdog, Eugen Muravschi și directorul Asociației inițiative pentru Pace, Alexandru Flenchea au spus că Republica Moldova ar fi parte a efortului Federației Ruse de a pune presiune pe europeni ca să convingă Ucraina să permită tranzitul după 1 ianurie. Pe de altă parte, experții au scos în evidență și faptul că în țara noastră, gazul la fel este folosit ca instrument de șantaj politic, Moldova fiind în continuare dependentă energetic de Rusia.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.