Moldovenii stabiliti in Israel se plang ca pretul pentru un bilet la cursa Tel-Aviv-Chisinau a crescut de cateva ori. Acestia spun ca mai multe companii avia au profitat de situatia tensionata din regiune, iar acum oamenii sunt nevoiti sa scoata din buzunar si peste 700 de euro, in loc de 200, cat era pana la izbucnirea conflictului. Responsabilii din cadrul unor companii avia din Moldova ne-au spus ca preturile pentru curse cresc odata cu cererea, indiferent de destinatie.

Publicat:12.10.2023, 19:12

Ecaterina MIZRAHI, MOLDOVEANCA STABILITA IN ISRAEL:  „Ca si multi moldoveni, dupa ce a inceput razboiul, imediat ne-am uitat daca sunt zboruri si la ce pret sunt biletele. Chiar am ramas fara cuvinte si nu intelegem de ce se face asa ceva.”

Ecaterina este stabilita cu familia sa in Ierusalim de noua ani. Odata cu lansarea atacului terorist al Hamas din weekend, femeia si-a dorit sa revina acasa, In Moldova, pentru ca fiul ei sa fie in siguranta. Mare i-a fost uimirea sa vada ca pretul unui bilet pentru cursa Tel-Aviv-Chisinau a ajuns sa coste de aproape trei ori mai mult decat era pana la izbucnirea conflictului, povesteste Ecaterina.

Ecaterina MIZRAHI, MOLDOVEANCA STABILITA IN ISRAEL:  „Luna octombrie si noiembrie se considera luni pasive pentru calatorii. Pentru octombrie-noiembrie, preturile erau de 80 de euro, 100, 120, pana la 200. Acum, dupa aceasta sambata, brusc au crescut, la 500, 700 doar o zi am vazut.”

Asa ca femeia se gandeste sa amane sau chiar sa anuleze calatoria sa acasa.

Ecaterina MIZRAHI, MOLDOVEANCA STABILITA IN ISRAEL:  „Din fericire, astazi situatia este mai buna, chiar se simte si afara, au inceput a circula autobuzele, masinile."

Despre cresterea brusca a preturilor pentru un bilet pana la Chisinau ne-a vorbit si Larisa Gindak, care traieste de 13 ani in Israel alaturi de sotul si cei trei copiii ai lor.

 Larisa GINDAK, MOLDOVEANCA STABILITA IN ISRAEL:  „Zborurile spre Republica Moldova sunt cu escala. Biletele au urcat de la 200-250 de euro la 1000, pe unele site-uri au fost si 2-3 mii de euro pentru un bilet intr-o directie.”

Femeia povesteste ca zilnic este nevoita sa se ascunda in buncar de 2-3 ori.

Larisa GINDAK, MOLDOVEANCA STABILITA IN ISRAEL:  „Ne aflam intr-o zona fierbinte, unde sirenele nu inceteaza, ma refer la partea de sud si un pic la nord.”

Chiar si asa, Larisa spune ca deocamdata nu se gandeste sa revina in Moldova.

 Larisa GINDAK, MOLDOVEANCA STABILITA IN ISRAEL:  „Din a doua zi de razboi, pentru ca in prima zi am fost foarte socati, si nu stiam cum sa reactionam, eu si sotul meu am inceput sa dam cate o mana de ajutor, sa fim voluntari la diferite ONG-uri."

Am intrat pe paginile companiilor avia care au sedii la Chisinau pentru a verifica daca intr-adevar preturile pentru un bilet ajung sa fie de 3 ori mai mari dupa declansarea razboiului. Pe pagina Flyone un bilet spre Chisinau pentru cea mai apropiata zi este de 603 euro, iar pe pagina companiei avia Hisky este mentionat ca un bilet ajunge sa coste peste 700 de euro. Responsabilii de la Flyone au spus ca vor veni mai tarziu cu un comentariu. Iar cei de la Hisky motiveaza aceasta crestere prin faptul ca si cererea a crescut.

Aurelia-ANA SADOVEI, MARKETING MANAGER HISKY:  „Preturile noastre mereu se raporteaza in functie de cererea la o anumita cursa. Respectiv, nu pot sa confirm nici sa infirm informatiile ca am majorat preturile spre Tel-Aviv. Biletele la cursele mentionate au fost vandute de foarte mult timp, respectiv noi nu am marit preturile doar pentru a profita de necazurile oamenilor.”

Reprezentantii Autoritatii Aeronautice Civile spun ca nu au temei legal sa intervina in asemenea situatii. Totodata, responsabilii mentioneaza ca mai multi operatori aerieni din diferite tari si-au amanat cursele spre Israel, iar companiile avia care continua sa opereze zboruri spre aceasta regiune isi stabilesc preturile reiesind din situatia actuala, tinand cont si de cresterea preturilor pentru asigurari.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.