Muzica lui Iurie Sadovnic a rasunat din nou la Orhei. Festivalul Chitarelor organizat in memoria maestrului, a adunat ieri pe malul raului Nistru zeci de admiratori, care au fredonat renumitele slagare ale regretatului artist. Festivalul se incheie in aceasta noapte.

Publicat:06.08.2022, 20:14

Zeci de admiratori ai maestrului Iurie Sadovnic s-au adunat ieri pe malul raului Nistru, in localitatea Lopatna, raionul Orhei, pentru a asculta muzica nemuritoare a artistului.

„Noi suntem de o varsta si imi plac toate cantecele lui. Toate sunt frumoase si ne leaga de tineretea noastra.”

„Suntem toate dintr-un sat si am venit sa il ascultam pe vecinul nostru, ca suntem din sate vecine. Ne relaxam si noi putin.”

„Am fost colegi, colegi de facultate. Am invatat in aceeasi perioada: eu la institutul de arte, iar el la conservator.”

Oamenii au cantat in unison, de la mic la mare, renumitele piese Draga O, Tee sau Maicuta.

„O sa cantam in memoria lui Iurie Sadovnic si vrem ca lumea sa se bucure.
-Ce cantece veti canta?
- Draga O, Tee, Maicuta, Cat traim pe acest pamant.”

„Mi se pare ca Iurie Sadovnic este un cantaret de admirat si vreau ca intr-o zi sa ajung ca maestrul Iurie Sadovnic Orheianul.”

La festival au venit sa-i aduca un omagiu regretatului artist mai multi colegi de scena,  printre care trupa Gandul Matei sau Pavel Stratan.

Iar vizitatorii au putut urmari si un film documentar despre viata lui Iurie Sadovnic.

Natalia GINGA, REPORTER PRO TV: „Iar in acest loc a fost amenajata o expozitie cu lucrurile personale ale maestrului Iurie Sadovnic. Aici gasim colectia de radiouri retro, camasa populara si una dintre palariile sale, dar si discul de vinil Legenda, care l-a consacrat pe artist.”

Pentru ca festivalul Chitarelor dureaza doua zile, mai multi doritori au amenajat corturi intr-o zona de camping pe malul raului Nistru si au dormit sub cerul instelat.

„Aici fierbem porumb, de casa, in aer liber. Totul e bine, frumos si atmosferic.”

Nicolae FEDERIUC, ORANIZATOR: „Acest loc a fost ales de insasi Iurie Sadovnic, pentru ca el a venit cu organizarea acestui festival. Aici la Lopatna, peste Nistru se afla satul Jura, locul in care s-a nascut si a copilarit maestrul. Festivalul are tematica folk, intrucat Sadovnic a fost varful muzicii folk din Basarabia, e ceea ce il reprezinta si asta vrem sa aratam prin acest festival.”

Iar cei care nu au avut somn au stat la taclale la rugul Haiducului.

Festivalul Chitarelor, organizat in memoria lui Iurie Sadovnic se afla la prima editie si se va incheia la noapte. In scena vor urca artisti precum Cristofor Aldea Teodorovici, Vali Boghean si trupa Zdob si Zdub. Iurie Sadovnic a fost un muzician si cantaret de muzica usoara si folk, decorat cu titlul de Artist al Poporului. Maestrul a murit anul trecut, la varsta de 69 de ani.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.