Autorii alertelor false cu bomba din ultima perioada s-ar afla in Rusia si Belarus. Declaratiile au fost facute de prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilita care sustine ca autoritatile depun efort pentru a identifica faptasii. 

Publicat:05.08.2022, 18:31

Natalia GAVRILITA, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: "In mediul online este foarte greu de urmarit pana la capat, mai ales comanditarii. Este foarte usor sa fie ajustate tacticile. Nici nu stim daca cei care stau in spate sunt in aceste state pe care le-am numit. Pentru ca acolo poate sa se afle computerul, adresa computerului, dar aceste date pot fi manipulate. Noi introducem masuri de protectie mai mari ca sa nu fie nevoie sa evacuam oamenii.”

Gavrilita a adaugat ca aceste alerte sunt menite sa scada vigilenta si sa testeze reactia atat a autoritatilor, cat si a populatiei. Anterior, PCCOCS a anuntat ca are mai multi suspecti, insa nu a oferit mai multe detalii. In prezent, cei care alerteaza fals cu bomba, autoritatile, risca inchisoare de pana la 2 ani. Ministerul de Interne a cerut insa inasprirea pedepselor. Astfel, autorii ar putea sta pana la 12 ani dupa gratii. Proiectul urmeaza sa fie votat in parlament.