Masurile intreprinse de Executiv pentru dezvoltarea localitatilor, proiectele in derulare, dar si investitiile planificate in anul viitor au fost discutate, astazi, de prim-ministrul Natalia Gavrilita cu autoritatile publice locale din Stefan Voda. La sedinta a fost prezent si ministrul Finantelor, Dumitru Budianschi.

Publicat:21.12.2022, 17:29

Potrivit unei note informative emise de Guvern, in debutul sedintei, sefa Executivului a multumit primarilor din raion pentru buna gestionare a crizei refugiatilor, regiunea fiind in imediata apropiere de granita cu Ucraina.

„Raionul Stefan Voda a stat la straja hotarului si a ajutat sute de familii sa isi gaseasca adapost in Republica Moldova. Chiar a doua zi dupa izbucnirea razboiului in Ucraina, am mers la Palanca, unde am vazut cat de solidari putem fi noi, moldovenii. Le multumesc locuitorilor din Stefan Voda, care si-au deschis primii casele lor pentru a primi refugiati, pentru ospitalitate si solidaritate”, a spus prim-ministrul.

Prim-ministrul a prezentat eforturile Guvernului de sustinere a populatiei si agentilor economici in perioada de criza, prin politica fiscala si bugetul pentru anul 2023. In special au fost discutate decizia de a stabili cota 0 la venitul nedistribuit, rambursarea TVA trecut in cont pentru companiile care emit facturi electronice si alte politici menite sa mentina investitiile si locurile de munca.

De asemenea, au fost discutate cresterea salariului minim, salariilor in sectorul bugetar, programul de compensatii pentru plata facturilor, dar si provocarile cu care se confrunta autoritatile locale in finantarea acestor cresteri la nivel local. In acest context, au fost discutate solutii pentru cresterea veniturilor proprii si consolidarea capacitatilor administrative, inclusiv eliminarea plafoanelor la taxele locale si amalgamarea voluntara.

Totodata, Natalia Gavrilita a apreciat initiativa autoritatilor de a participa activ la Programul National „Satul European”, care a ajuns in 16 din 23 de localitati din regiune. Prim-ministrul a indemnat primarii sa isi concentreze eforturile pentru implementarea proiectelor de eficienta energetica si digitalizare, astfel incat calitatea si inovarea serviciilor publice sa ajunga in orice localitate din tara.

„Vom continua sa lucram impreuna si chiar va indemn sa ne concentram pe lucruri importante pentru cetatenii nostri, astfel incat, peste 5 ani, sa inregistram un progres semnificativ in sectorul energetic, economic si social. Guvernul, impreuna cu partenerii nostri de dezvoltare, va sunt alaturi, pentru a realiza impreuna obiectivul nostru primordial - integrarea europeana”, a declarat sefa Guvernului.

Dialogul cu reprezentantii APL s-a concentrat si pe dificultatile intampinate la nivel local, problemele cele mai des confruntate de autoritati fiind: starea proasta a drumului de acces dintre localitati, lipsa iluminatului stradal si delimitarea masiva a terenurilor.