Noi conversatii din telefonul presedintelui raionului Orhei, Dinu Turcanu, cu mai multi membri ai partidului Sor, in care acestia vorbesc despre remunerarea protestatarilor, au fost facute publice de Ziarul de Garda. In unul dintre chat-uri, Marina Tauber ar da indicatii privind bruscarea politistilor. Tauber, care se afla in arest la domiciliu, a negat autenticitatea conversatiilor. 

Publicat:09.12.2022, 19:24

In telefonul lui Dinu Turcanu, care a ajuns in redactia Ziarului de Garda, au fost gasite mai multe chaturi cu membrii partidului Sor. In una din conversatii din 19 iunie, atunci cand Partidul Sor a organizat un protest in capitala, Tauber le spune cum trebuie sa se comporte cu politia.

MARINA TAUBER, DEPUTAT PARTIDUL SOR: "Daca transportul in care o sa se deplaseze lumea noastra va fi oprit de politie, faceti presiune pe politisti, filmati, faceti live-uri, scandaluri si galagie."

...se arata in mesaj. Intr-un alt chat, numit “Мilitia si presedintele” au fost distribuite mai multe tabele, din care reiese ca la

o inaugurare a bradului de Craciun, oamenii erau adusi organizat, conform unui grafic prestabilit, iar transportul era platit, fiecare responsabil avand de dat “cote”, adica un anumit numar de oameni pe care trebuie sa-i aduca. 

Potrivit ziarului de garda, un chat special a fost dedicat campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale din noiembrie 2020, cand din partea Partidului Sor a candidat Violeta Ivanov. In chatul, denumit “Sectorul Centru” este relatat cum si cine aduna semnaturi pentru alegerile din 2020. 

CHATUL “SECTORUL CENTRU”: "La 16.40 va rog fiti prezente cu cate 4-5 activisti in parcul Ivanos. Violeta Ivanov va sustine un briefing."

...suna unul dintre mesaje. Totodata, din conversatii este clar ca Ilan Sor facea sedinte live cu responsabili de la Orhei, care se desfasurau in sala mare a primariei.

Marina Tauber, care se afla acum in arest la domiciliu, a negat autenticitatea conversatiilor analizate de Ziarul de Garda, in care apare vocea sa, numele si numarul sau de telefon. 

Marina TAUBER, DEPUTAT PARTIDUL SOR: “Noi putem la orice numar sa punem numele dumneavoastra si asta ar insemna ca sunteti dumneavoastra? Nu cunoasc nimic despre asta, sunt in mare parte inventiile dumneavoastra si ceea ce inventati in ziarul dumneavoastra. Despre ceea ce ati vazut dumneavoastra eu nu cunosc, eu nu am vazut, eu stau in arest la domiciliu, eu doar am aflat de la avocatii mei.”

Marina Tauber a fost retinuta in iulie si este invinuita de falsificarea raportului de gestionare financiara a Partidului Sor si acceptarea finantarii formatiunii de catre un grup criminal organizat, acuzatii pe care le neaga. Telefonul lui Dinu Turcanu a fost adus redactiei Ziarului de Garda la mijlocul lunii noiembrie de catre un cititor, care a declarat ca Turcanu l-a pierdut in luna august. Telefonul s-a aflat in redactia Ziarului de Garda timp de cateva zile. Pe 24 noiembrie, reporterii au telefonat la linia fierbinte CNA si au anuntat despre intentia de a preda telefonul organelor de drept. A doua zi, un ofiter din cadrul CNA a venit la sediul redactiei si a ridicat dispozitivul.