Noi imagini in care apar Igor Dodon, Vlad Plahotniuc si Serghei Iaralov au fost examinate astazi de judecatorii de la Curtea Suprema de Justitie. In secventele prezentate de procurori fostul presedinte ar vorbi despre sumele de bani necesare pentru finantarea Partidului Socialistilor. Igor Dodon a declarat ca imaginile sunt trucate.

Publicat:09.11.2023, 19:35

In cadrul sedintei de astazi, judecatorii au vizionat 2 filmulete din probele prezentate de procurorii de caz. Presa nu a putut filma sedinta si, respectiv, secventele, care nu au aparut pana acum in spatiul public, dar acuzatorii au venit cu detalii.  

Petru IARMALIUC, PROCURORUL DE CAZ: “Sunt doua inregistrari video care reflecta evenimentele din data de 7 iunie 2019, fiecare inregistrare are 47 de minute si 50 de secunde. Aceste doua fisiere au efectuat inregistrarea acelor evenimente dintre Dodon, Plahotniuc si Iaralov din unghiuri diferite.”

Procurorul de caz ne-a spus ca secventa video in care se vede cum Igor Dodon ia o sacosa neagra de la Vlad Plahotniuc va fi prezentata la urmatoarea sedinta.

Petru IARMALIUC, PROCURORUL DE CAZ: “In inregistrarile video, Dodon ii comunica lui Plahotniuc ca are nevoie de 600 de mii, pana la un milion pentru a finanta partidul socialistilor si Kozac i-a spus ca acesti bani sa-i solicite de la Plahotniuc. Ei mai vorbesc despre sume de bani pe care le-au discutat anterior pana la aceasta intalnire.”

Procurorii au refuzat sa ne spuna cum au facut rost de aceste inregistrari video.

Petru IARMALIUC, PROCURORUL DE CAZ: “Aceste inregistrari au fost ridicate prin ordonanta de ridicare si prin proces verbal de ridicare de la o persoana care este indicata in procesul verbal.”

Igor Dodon recunoaste ca a avut atunci o intalnire cu Plahotniuc si Iaralov, dar spune ca imaginile sunt trucate.

Igor DODON, EX-PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: “Noi am cerut mai multe explicatii tehnice pentru ca in procesul verbal este indicat ca aceste filmulete dureaza 47 de minute, dar in realitate discutia a durat 70 si ceva de minute, nu stiu unde au pierdut procurorii 30 de minute din acea intrevedere? Asta confirma ce am spus anterior, video este trucat, este taiat bucatele si unit asa cum le trebuie la procurori.”

Dosarul “sacosa neagra” a ajuns in instanta acum un an. In acest timp, nu a fost audiat niciun martor din partea avocatilor, care sunt 150 la numar, si nici din partea procurorilor, numeroase sedinte fiind amanate. In acest dosar, Igor Dodon este invinuit de imbogatire ilicita, incalcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice, tradare de patrie, corupere pasiva si acceptarea finantarii partidului socialistilor de catre o organizatie criminala. Fostul presedinte neaga acuzatiile si se declara nevinovat.