Momentul in care cei trei cetateni straini, care au survolat ilegal spatiul aerian al tarii noastre, au fost retinuti - publicat de Politia de Frontiera. Oamenii legii spun ca acestia au fost retinuti pentru 72 de ore.

Publicat:15.09.2021, 14:27

Avionul care ar fi transportat tigari a intrat din Ucraina in Republica Moldova pe data de 10 septembrie. Timp de trei zile, politistii de frontiera de la noi, impreuna cu cei ucraineni, au cautat aeronava, dar nu i-au dat de urma. Primul semnal a venit in noaptea de luni spre marti.

In Romania, avionul a zburat nestingherit timp de o ora, fara sa fie depistat de politistii de acolo. In scurt timp, aeronava s-a intors in Moldova si a aterizat pe un camp din Hlinaia Mica, Edinet. Acolo pilotii erau asteptati de alte persoane, iar la fata locului a fost depistat si un microbuz cu numere de inmatriculare modovenesti, destinat pentru alimentarea avionului cu combustibil.

Trei persoane, cetateni ucraineni, au reusit sa fuga de sub nasul politistilor, iar trei au fost retinute. Ulterior, unul dintre suspecti, originar din Belarus, a fost gasit intr-un hotel din Edinet, iar doi sunt dati in cautare nationala. Oameni legii nu stiu deocamdata daca acestia au avut complici in Republica Moldova.

Oamenii legii spun ca deocamdata nu este clar de unde erau tigarile si unde au fost transportate, intrucat la retinere avionul era gol. Politia de Frontiera spune ca aparatul de zbor nu era inregistrat oficial in Ucraina. Acum are loc dezasamblarea avionului, pe Aeroportul din Marculesti. Pe acest caz a fost deschis un dosar penal pentru survolarea spatiului aerian neautorizat si trecerea ilegala a frontierei de stat. Totodata, oamenii legii spun ca asteapta informatii si de la colegii din Romania. Am incercat sa obtinem detalii de la politistii de frontiera de peste Prut, dar acestia ne-au spus sa revenim mai tarziu.