O fosta eleva a gimnaziului din Vatici, vrea sa schimbe lucrurile in satul sau de bastina si a adus proiectul Red Box in Moldova. Asta inseamna o cutie cu toate produsele necesare pentru igiena femeilor, care vine la pachet cu o lectie, despre pubertate si schimbarile care vin odata cu asta. Tanara incearca acum sa promoveze cat mai mult proiectul si urmeaza sa discute cu cei de la directia educatie.

Publicat:13.02.2021, 19:41

Pe vremea cand Doinea Cetulean era eleva la gimnaziul din satul Vatici, toaleta se afla afara mult mai departe decat se afla acum.

Doina CETULEAN, COORDONATOARE PROIECTULUI RED BOX IN MOLDOVA: “Sanitatie nu a fost nici de un fel. Apa calda nu era hartie sapun, nimic absolut. Imi era frica sa calc pe lemnul toaletei pentru ca se vedea tot.“

Pe langa faptul ca masurile de igiena lipseau, Doina povesteste ca nu a avut parte de informare, in privinta menstruatiei sau a educatiei sexuale.

Doina CETULEAN, COORDONATOARE PROIECTULUI RED BOX IN MOLDOVA: "Cand mi s-a inceput eram acasa, m-am adresat mamei si era o tema tabu. Am avut mai multe probleme, a fost nevoie si de interventia ginecologului. Atunci cand nu eram la scoala si lipsea imi puneam hartie."

Doina a locuit la Londra doi ani. Acolo a activat intr-un centru educational pentru copii si tot acolo a vazut “cutia rosie”.

Doina CETULEAN, COORDONATOARE PROIECTULUI RED BOX IN MOLDOVA: “Am vazut modalitatea lor de predare, de comportament cu copii si imi doream sa fiu copil. Mi-am zis ca nu este corect ca unii copii sa aiba aceasta viata minunata, normala si cineva sa fie privat.” 

Proiectul Red Box a fost implimentat intr-o singura institutie privata din Chisinau. Boxa a venit la pachet cu o lectie informativa, online.

Olesea PETNEOV, PSIHOLOG SCOLAR: “Lectiile au fost tinute de un ginecolog, oferit de proiect. Au fost despre dezvoltarea fetelor, specificul varstei, menstruatie.”

Bogdana-Sofia si Sabina sunt in clasa a 8-a. Elevele spun ca ora a fost binevenita, pentru ca au avut o discutie libera.

Sabina TURCAN, ELEVA: “Chiar si cu baietii am discutat liber. Ei deja sunt la o treapta matura, inteleg totul si chiar daca au intrebari le raspundem liber, fara jena.”

Bogdana-Sofia BUJAG, ELEVA: “- Ati avut anumite intrebari pe care le-ati adresat profesoarei?

- Stiu ca am intrebat unde se va afla boxa si am aflat ca va fi la asistentul medical.“

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: “Boxa rosie are aproximativ 40 de litri si este plina cu produse de igiena. Aceasta de exemplu contine absorbante, dezinfectant, lenjerie intima, dar si tampoane, pentru ca boxa rosie este disponibila pentru toate femeile din aceasta institutie.”

Olesea PETNEOV, PSIHOLOG SCOLAR: “Am vazut valul de emotii pe care il starneste baietilor, in special celor mai mici, si ne-am gandit ca fetele au nevoie de intimitate. Merg in cabinetul medicului si cer tot ce au nevoie.“

In momentul in care boxa se goleste, institutia va trebui sa o suplineasca din nou cu produsele de igiena.  

Doina CETULEAN, COORDONATOARE PROIECTULUI RED BOX IN MOLDOVA: “Cand am aplicat pentru proiectul la scoala data ne-a costat in jur de o mie de lei. Boxa si prousele care le contine.

- Ne dorim ca toate institutiile sa aiba aceasta boxa, dar la moment avem in scop macar 30.

- Ati luat legatura cu ele?

- Facem acum o lista. Pentru inceput sunt pana la 10 si lucram acum la partea de donatii.“