Moldova va participa pentru prima data la o cursa de raliuri in Maroc destinata femeilor. O moldoveanca stabilita in Franta ne va reprezenta tara la competitia care se va desfasura in pustiu. Gabriela Malcoci are de infruntat, alaturi de coechipiera sa, conditii extreme timp de aproape doua saptamani. Moldoveanca este mandra ca si-a depasit fricile si ca va putea sa reprezinte tara la o astfel de competitie.

Publicat:24.03.2024, 19:10

"Astazi cu Sandrine, echipa 112 mergem la antrenament pentru Rallye Aicha des Gazelles. Ne antrenam la diferite obstacole."  

Asa arata ultimele saptamani din viata Gabrielei Malcoci. Moldoveanca, stabilita de mai multi ani in Franta, se pregateste pentru cea mai tare cursa din viata sa -  Rallye Aicha des Gazelles care se va desfasura la mijlocul lunii aprilie in Maroc.

Gabriela si coechipiera sa, Sandrine, au parte de pregatiri in pustiu inainte de marea cursa.
Pentru ca sunt amatori, invata totul de la zero - de la cum e sa conduci printre dune si nisip, pana la cum sa repari o masina in desert.

- "O sa ridicam masina pentru ca sa schimbam roata care s-a spart."

In Franta, Gabriela activeaza in calitate de medic geriatru. Dorinta de a participa la o competitie de raliuri a venit in perioada pandemiei. Iar in acest an, moldoveanca si-a spus ca este pregatita pentru o astfel de aventura si a decis sa ne reprezinte tara.

Gabriela MALCOCI, MOLDOVEANCA STABILITA IN FRANTA: "Femeia e capabila nu doar sa stea acasa sa faca mancare si sa aiba grija de copii, dar are capacitati de a face curse de masini, de a face sport, de a deschide o intreprindere."

Pentru aceasta competitie nu este suficienta doar studierea specificului curselor, dar si sustinerea celor apropiati.

Gabriela MALCOCI, MOLDOVEANCA STABILITA IN FRANTA: "Tatal meu cand a vazut cum ne pregatim, in ce consta, acum avem sustinerea lui si sustinerea verisorilor mei."

Asta pentru ca cele aproape doua saptamani petrecute in desert vor fi cu multe incercari.

Gabriela MALCOCI, MOLDOVEANCA STABILITA IN FRANTA:"Este o cursa in care tot ce inseamna aparat electronic este interzis, nu avem dreptul sa folosim telefoanele, sunt confiscate in timpul cursei, nu avem acces si cursa e numai cu harta si busola. 
 Dusul... Apa nu e multa, deci este un dus rapid. Dormim in corturi, fiecare are cortul sau.
Am fobie de sarpe, dar mi-am spus ca nimic nu ma poate opri, nici frica de sarpe."

Competitia presupune depasirea obstacolelor prin parcurgerea celui mai scurt traseu. Insa nu asta este cel mai greu.

Gabriela MALCOCI, MOLDOVEANCA STABILITA IN FRANTA:  "Cel mai grav este sa iei dunele in mod incorect si sa intorci masina. Asta e cel mai grav."

Iar pentru a participa, Gabriela si Sandrine au fost nevoite sa caute sponsori care vor avea incredere in ele si le vor sustine.

Gabriela MALCOCI, MOLDOVEANCA STABILITA IN FRANTA:  "Ca sa poti participa la raliu trebuie sa platesti 30 de mii de echipa. In acesti 30 de mii intra 15 mii inscrierea si restul ramane pregatirea obligatorie, masina, benzina, mancarea, deplasarile, hotelurile."

Marele premiu nu acopera nici macar jumatate din cheltuieli. Insa Gabriela spune ca ea deja a castigat. Asta pentru ca va reusi sa reprezinte pentru prima data tara noastra la o astfel de competitie. Moldoveanca povesteste ca desi e plecata de mai multi ani in Franta, nu uita de unde vine si le arata francezilor traditiile noastre frumoase.

Gabriela MALCOCI, MOLDOVEANCA STABILITA IN FRANTA:  "Moldova pentru mine este tara de unde vin, tara unde ma duc sa-mi vad parintii mei, e limba mea materna."

Competitia Rallye Aicha des Gazelles, la care va participa moldoveanca, se va desfasura in perioada 17-27 aprilie in Maroc.