O racheta ruseasca doborata de sistemul antiaerian ucrainean a cazut pe teritoriul localitatii Naslavcea, aflata la hotar cu Ucraina. Suflul exploziei a zguduit localitatea, iar geamurile si acoperisurile mai multor locuinte au fost distruse. Din fericire, victime nu sunt, dar oamenii sunt ingroziti. Accesul in localitate a fost interzis, iar o echipa de genisti inspecteaza teritoriul. Ministerul de interne anunta ca autoritatile ucrainene au informat ca rusii ar fi atacat cu drone barajul Dnestrovsk, care se afla la aproximativ 10 kilometri de frontiera cu tara noastra.

Publicat:31.10.2022, 18:58

Momentul in care racheta doborata de ucraineni ajunge la sol in localitatea Naslavcea a fost suprinsa de o camera de supraveghere. Din imaginile postate de nord news se vede cum la un moment dat se produce o explozie, iar un nor dens de fum se ridica in aer.

”S-a auzit un zgomot puternic, credeam ca zboara un avion, cand, de fapt, era o racheta. Vecinul a spus :”fugiti!” Unde sa fugim? Ne-am speriat, nu stiam ce se intampla.” 

Incidentul a avut loc in aceasta dimineata, anunta Ministerul de Interne, care precizeaza ca au fost luate toate masurile de protectie in acest sens.

Ministerul Afacerilor Interne: „In aceasta dimineata, o racheta doborata de sistemul antiaerian ucrainean a cazut in extremitatea de nord a localitatii Naslavcea din Republica Moldova, aflata la hotar cu Ucraina. In prezent nu sunt inregistrate victime, dar ferestrele mai multor locuinte din Naslavcea au fost distruse" ,spun responsabilii de la MAI care au publicat mai multe imagini de acolo. 

Totodata, acestia fac referire la autoritatile ucrainene care au informat despre...

Ministerul Afacerilor Interne: „Autoritatile ucrainene au informat ca in aceasta dimineata a avut loc un atac cu drone asupra barajului Dnestrovsc1, de pe teritoriul Ucrainei, care este la o distanta de 10 km de barajul Naslavcea. Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean, vizate fiind transformatoarele electrice.”

 Autoritatile ucrainene anunta ca nu exista pericol de inundatii. Zona in care a cazut racheta a fost incercuita de mai multe echipe ale MAI, iar un grup de genisti ai Armatei Natioanle au mers la fata locului pentru a cerceta terenul. La cateva ore de la incident, responsabili de la Kiev afirmau ca Federatia Rusa foloseste spatiul aerian al Moldovei pentru lovituri asupra Ucrainei.

 Iurii IGNAT, PURTATORUL DE CUVANT AL FORTELOR AERIENE A UCRAINEI: „Printre altele este folosit spatiul aerian al Republicii suverane Moldova pentru a organiza atacuri teroriste asupra Ucrainei. Este inca o crima care trebuie documentata si prezentata comunitatii internationale, pentru ca nu este prima data cand lovesc cu rachete Ucraina prin Moldova.”

Ministerul Apararii al Republicii Moldova a declarat, insa, ca...

Ministerul Apararii: „Informam ca sistemele de supraveghere aeriana ale Armatei Nationale nu au detectat zboruri ilegale in spatiul aerian al Republicii Moldova. Mentionam ca fragmentele rachetei doborate nu au fost depistate de statiile de radiolocatie din cauza dimensiunilor si suprafetei mici de reflectie ale acestora" , ...spun responsabilii la minister, precizand ca vor reveni cu alte informatii pe parcursul zilei. 

Intre timp, pe retelele sociale apar imagini in care localnicii din Naslavcea vorbesc despre ce au vazut si auzit.

“Au fost doua s-au trei bubuituri, in departare. Apoi a explodat ceva si a iesit fum. Acoperisul a fost smuls, toata veranda e distrusa, geamurile sopronului au fost sparte.”

„Iata vedem in departare Novodnestrovsk. Au bombardat si au cazut trei rachete. La noi in satul Naslavcea casele au fost zguduite. Si iata vedem fum, urmarim din departare.”

Deocamdata autoritatile nu spun clar de unde au fost lansate rachetele si care a fost traiectoria acestora. La inceputul acestei luni, trei rachete rusesti, lansate de pe navele militare ruse amplasate in Marea Neagra, au survolat teritoriul Republicii Moldova. Presedintele Maia Sandu a declarat ca actiunile Kremlinului au incalcat neutralitatea tarii noastre si a cerut repetat Federatiei Ruse sa se abtina de la astfel de actiuni.