O tanara s-a dezbracat pana la lenjerie in fata politiei de Frontiera in semn de protest. Aceasta spune ca insotitoarele de bord a unei companii de transport se plang ca sunt intimidate si hartuite regulat, in incinta Aeroportului International Chisinau de catre colaboratorii Politiei de Frontiera. Despre asta relateaza liderul partidului Democratia Acasa, Vasile Costiuc, pe pagina sa de facebook.

Publicat:03.03.2021, 12:33

"Reiesind din circumstantele suspendarii transportului rutier, conditionata de pandemia de COVID-19, compania si-a extins activitatea pe segmentul expeditiei aeriene, realizand investitii considerabile in organizarea rutelor charter. Tinem sa precizam ca imediat dupa organizarea rutelor charter, angajatii Politiei de Frontiera responsabili de supravegherea Aeroportului International Chisinau promoveaza actiuni de intimidare a calatorilor beneficiari de serviciile Transeric Tur SRL, cat si a angajatilor companiei.

In particular, la fiecare cursa organizata pasagerii sunt constant dezinformati de catre colaboratorii Politiei de Frontiera, fiindu-le comunicat faptul ca compania care ii deserveste nu este una de incredere, nu-si onoreaza obligatiile contractuale de a duce persoanele pana la destinatie, iar factorii de decizie ai companiei si partenerii lor ar fi escroci. Tinem sa evidentiem ca respectivele actiuni au loc in linia a 2-a de control, unde nu au acces decat colaboratorii Politiei de Frontiera. Or, in acest sens compania a receptionat multiple plangeri din partea pasagerilor supusi intimidarilor. Mai mult, ilegalitatile culmineaza cu faptul ca pasagerii sunt fortati sa comunice date cu caracter personal (telefon, domiciliu etc.) sub rezerva ca vor fi citati in ordine penala", scrie Vasile Costiuc pe pagina sa de facebook.

Potrivit lui, angajatii companiei sunt constant supusi asa-numitelor controale din partea politiei de frontiera, controale care in fapt sunt autentice perchezitii corporale neautorizate, in modul prevazut de lege. 

"Conform legii 192 din 2019, toti pasagerii care zboara, insotitorii de bord, comandantii de aeronave, trec controlul de securitate. Este o procedura care este stabilita. Orice persoana poate fi dezbracata de tot, este controlul de nivelul 2. Daca ai ceva suspect trebuie sa o faci. Foarte multe insotitoare sunt verificate Ia aeroport. [...] Este cerinta internationala, asta se face in toate tarile lumii. Toate companiile sunt verificate, absolut toate. Este un proces penal pe rol acum pe toti transportatorii care transporta ilegal pasageri peste hotarele tarii si se intreprind diferite actiuni de ancheta. Eu va asigur, pun legitimatia pe masa, ca nu trece nimeni fara control de securitate. Este o lege internationala. Este siguranta pasagerilor, aici nu putem face o delimitare. Aeroportul International Chisinau se subordoneaza legilor internationale. Absolut tot ce s-a facut, s-a facut conform legii", a spus seful Sectorului Politiei de Frontiera Aeroportul International Chisinau.