O terasa panoramica va fi construita pe acoperisul Circului din capitala. Lucrarile vor fi facute din banii europeni si vor incepe in primavara odata cu reparatia circului. Nu se stie cand aceasta terasa panoramica va fi data in exploatare, asa cum nu se stie cand se vor deschide usile Circului… pentru spectatori. 

Publicat:28.11.2021, 09:00

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV: “Ne aflam pe acoperisul Circului, unde din primavara va incepe sa fie construita o terasa panoramica. Orice doritor va putea urca aici, cu ajutorul unui ascensor. De la 20 de metri inaltime se deschide o priveliste impresionanta spre oras.” 

Directorul Circului spune ca acesta este un proiect unic in Chisinau, astfel incat pana acum nici o cladire din oras nu are vedere panoramica.

Andrei LOCOMAN, DIRECTORUL CIRCULUI DIN CHISINAU: “Este o premiera. Pana acum acesta a fost un spatiu care nu era predestinat vizitatorilor, spectatorilor, dar fiind un spatiu foarte si foarte mare, ne-am gandit cumva sa-l valorificam.”

Andrei Locoman spune ca ideea apartine arhitectorilor italieni, iar moldovenilor li s-a parut interesant si au acceptat proiectul.

Andrei LOCOMAN, DIRECTORUL CIRCULUI DIN CHISINAU: “Va fi reparata capital toata suprafata, la fel va fi reparata capital si cupola care o vedeti aici si acoperisul unde ne aflam acum. In prima etapa se ancoreaza si pilonii de metal. La etapa a doua va fi din sticla acea zona care va delimita terasa panoramica de margine. Totusi, este un loc unde se necesita maxima prudenta.”

Contructia terasei panoramice va fi finantata in cadrul unui program UE implementat de PNUD Moldova. Responsabilii de la PNUD ne-au aratat cum va arata.

Andrei VASILACHI, MANAGER DE PROIECT, PNUD MOLDOVA: “Sa antrenam edificiul in alte activitati decat cele de Circ, ca spatiul respectiv sa fie folosit ca un acoperis panoramic.

-De cati bani este nevoie pentru aceasta terasa?

-Anume terasa inca nu stim cat o sa valoreze.Volumul deplin de realizare a acoperisului panoramic nu este in prima faza.” 

Sala mare a circului a fost inchisa in 2004 pentru reparatii si asa si a ramas. In 2014 a fost renovata sala mica, iar de atunci spectacolele au loc acolo. In primavara circul va intra in reparatii. Din cele 1,8 milioane de euro, oferite de UE acum doi ani, vor fi efectuate lucrari de exterior, care ar putea dura aproximativ un an. Pentru reparartia integrala a circului e nevoie de multi bani, care deocamdata nu sunt.