In plina criza energetica, o turbina de la Centrala electrica de la Cuciurgan, care produce si livreaza energie electrica, s-ar fi defectat astazi, provocand un deficit si mai mare de curent pentru malul drept al Nistrului. Responsabilii de la Moldelectrica afirma ca au fost notificati despre asta dimineata, cand centrala livra doar 20 la suta din necesarul de electricitate. Ulterior problema a fost rezolvata, iar centrala livreaza in prezent 50 la suta din necesar.  Deficitul este suplinit prin contractele de urgenta cu Romania, iar astazi deconectari nu vor fi, anunta autoritatile.

Ultimul update: 25.10.2022, 13:21 Publicat:25.10.2022, 13:10

Sergiu APARATU, DIRECTOR MOLDELECTRICA: „La 9:25, in regim de avarie s-a deconectat un bloc la MGRES, blocul nr. 10 si acum ei sunt in proces de ridicare si de intrare in proces termic a blocului nr. 7, care, conform posibilitatilor tehnice, undeva cam de la 3 ore si jumatate pana la 4 ore el intra in regim si poate fi conectat in retea ca sa produca energie electrica la nivelul care este necesar.”

Problema ar fi fost solutionata in jurul orei 12:30, ne-a spus directorul Moldelectrica, iar Centrala de la Cuciuregan a revenit la graficul de livrari promis pentru astazi malului drept, si livreaza in prezent 53% din necesar. In orele de defectiune cota de livrare pe malul drept a fost de circa 22%, spune Sergiu Aparatu. Acesta a precizat ca energia care nu a fost livrata constituie dezechilibre si va fi achitata de catre Centrala Electrica de la Cuciurgan corespunzator, in adresa Moldelectrica, la sfarsitul lunii, cand va fi intocmita factura. Deficitul de energie a fost acoperit din sistemul electroenergetic romanesc prin contractele de avariere.

„Puteti sa ne vorbiti despre costul energiei care este cumparat acum prin acest contract de avariere?”

Sergiu APARATU, DIRECTOR MOLDELECTRICA: „Eu nu stiu, acestea sunt date comerciale care la noi nu ajung, la noi ajung marimile fizice.”

Ministrul infrastructurii a anuntat aseara pe pagina sa de facebook ca acum costul energiei achizitionate prin contractul de avariere este intre 190 si 348 EUR/MWh.

Astfel, luna viitoare exista probabilitatea ca si tarifele pentru consumatori sa fie schimbate, atunci cand factura va fi remisa catre furnizorii de energie electrica din tara.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.