Peste un milion 600 de mii de cetățeni au fost recenzați în cadrul recensământului, care a început acum mai bine de o lună în Republica Moldova. Datele au fost oferite astăzi de directorul Biroului Național de Statistică. Locuitorii satelor sunt mai activi, în timp ce la Chișinău și Bălți procesul decurge lent. Șeful BNS a vorbit și despre incidentele care s-au înregistrat până acum.

Publicat:17.05.2024, 22:24

Oleg CARA, DIRECTORUL BIROULUI NAȚIONAL DE STATISTICĂ: "Conform datelor la ziua de ieri, numărul locuințelor care au fost recenzate este de 1 milion 128 mii, cifra include locuințele ocupate și neocupate. De asemenea, au fost recenzate 1 milion 650 mii persoane.”

În localitățile rurale procesul decurge mai rapid decât în cele urbane, spune directorul general al Biroului Național de Statistică.

Oleg CARA, DIRECTORUL BIROULUI NAȚIONAL DE STATISTICĂ: "Ritmuri sporite ale colectării datelor sunt înregistrate în localitățile rurale ale tarii, in special in raioanele Anenii Noi, Soroca, Telenești, Călărași, Glodeni, Florești, Falești, Orhei. Ritmuri mai lente sunt înregistrae în localitățile urbane ale țării, în special în Chișinău și Bălți."

Oleg Cara a vorbit și despre o serie de incidente înregistrate în timpul procesului de colectare a datelor.

Oleg CARA, DIRECTORUL BIROULUI NAȚIONAL DE STATISTICĂ: "Cu parere de rau au fost acte de agresare verbala si/sau fizica a recenzorilor prin manifestarea unui comportament violent din partea unor persoane. Mai sunt situatii de obstructionare a activitatii de recenzare, fie prin intermediul unor intimidari prin filmari ilicite, pe ascuns, pe la spatele recenzorilor.

Vorbind despre reticența unor persoane de a răspunde la întrebările recenzorilor, în contextul unor fasuri care circulă pe internet, directorul BNS a venit cu un îndemn.

Oleg CARA, DIRECTORUL BIROULUI NAȚIONAL DE STATISTICĂ: "Ne adresam populatiei sa fie precauti, vigilenti in alegerea surselor de informatii, dand prioritate surselor demne de incredere, orice ingrijorari, intrebari sa se adreseze organelor de resort.”

Persoanele care au anumite întrebări sau preocupări privind procesul de recenzare pot apela la linia verde afișată pe ecran.

Recensământul, care se va încheia pe data de 7 iulie, are loc o dată la 10 ani, cu scopul de a obține date statistice privind numărul și distribuția teritorială a populației și locuințelor.