Judecatoria Ungheni a pus pe rol dosarul in care cinci locuitori ai satului Vulcanesti, raionul Nisporeni, cu populatie preponderent de etnie roma, sunt invinuiti ca l-au ucis pe un consatean de-al lor, in varsta de 38 de ani. Completul de judecata, format din trei magistrati, a amanat insa sedinta preliminara, deoarece principalul suspect, detinut in Penitenciarul nr. 13, nu a fost escortat la sedinta pe motiv ca a suferit o intoxicatie alimentara, scrie anticoruptie.md

Publicat:11.10.2019, 14:12

Completul de judecata a decis in privinta prelungirii arestului preventiv. Astfel, a fost prelungit cu 30 de zile arestul in penitenciar pentru Ruslan Ibrian, tanarul care ar fi apasat pe tragaci, iar ceilalti patru presupusi complici ai sai, invinuiti de huliganism, au fost plasati pentru inca 30 de zile in arest la domiciliu.

La sedinta de judecata a fost prezent si presedintele organizatiei obstesti Moldova mea, Fiodor Ghelici, care a prezentat instantei un document ca este „ambasadorul unei organizatii internationale”. Amintim ca Fiodor Ghelici a organizat trei conferinte de presa, invinuind organele de drept ca ar incerca sa musamalizeze dosarul dupa ce ar fi fost mituiti de catre rudele invinuitilor. Fiodor Ghelici a organizat luna trecuta si protestul rudelor victimei in apropierea sediului Presedentiei si a Curtii Supreme de Justitie, pentu a-si exprima dezacordul ca patru din invinuiti au fost eliberati din penitenciar si plasati in arest la domiciliu.

Politia din Ungheni a luat masuri sporite de securitate in timpul desfasurarii sedintei de judecata in cazul romilor din Vulcanesti, instanta fiind impanzita de politisti. Decizia a fost luata dupa ce familia victimei a lansat in spatiul public mai multe amenintari cu rafuiala fizica.

Amintim ca, Serghei Stoica din satul Vulcanesti a murit dupa ce a fost impuscat, in seara zilei de 25 mai. Cinci consateni au venit la el acasa pentru a clarifica o neintelegere. Intre ei s-a iscat o cearta, iar unul a scos pistolul si a tras de cateva ori in directia stapanului casei.

Sub presiunea rudelor decedatului, dosarul a fost investigat de organele de drept din Chisinau, iar la sfarsitul lunii august, a fost trimis pentru examinare la Judecatoria Ungheni. Principalul suspect este invinuit in baza articolului 145 alineat doi din Codul Penal, care prevede de la 15 ani de inchisoare pana la detentia pe viata pentru omor premeditat in circumstante agravante. Celorlalti patru li se incrimineaza articolul 287, alineatul trei, care prevede de la trei pana la sapte ani de inchisoare pentru huliganism.

Centrul de Investigatii Jurnalistice a realizat anterior o ancheta despre cazul respectiv in care s-a relatat despre vendeta romilor din Vulcanesti si atitudinea autoritatilor.