Autoritatea Aeronautica Civila a Republicii Moldova anunta ca operatorii Aerieni Nationali au fost exclusi din Lista Neagra a Uniunii Europene

Publicat:25.11.2021, 14:17

AAC anunta ca in urma misiunii de evaluare desfasurata de Comisia Europeana in cadrul AAC in septembrie anul curent si a sedintei Comitetului de Siguranta Aeronautica al Comisiei Europene din 10 noiembrie 2021, cu participarea reprezentantilor tuturor statelor membre, s-a decis excluderea Operatorilor aerieni nationali din Lista de siguranta a UE (asa zisa Lista Neagra).

In anul 2018, in urma mai multor sesizari din partea autoritatilor aeronautice a statelor membre UE cu privire la neconformitatile depistate la operatorii aerieni nationali, Comisia Europeana a decis sa desfasoare o misiune de evaluare a capacitatilor de supraveghere ale AAC.
Misiunea de evaluare a fost realizata de Comisia Europeana in perioada 11-15 februarie 2019. Drept urmare, din cauza lipsei unui nivel corespunzator de supraveghere a sigurantei aeronautice, transportatorii aerieni certificati in Republica Moldova (cu exceptia Air Moldova, Fly One si Aerotranscargo) au fost inclusi in lista de siguranta, fiind impuse restrictii de operare in spatiul aerian al Uniunii Europene.
Problema listei de siguranta tinea mai mult de capacitatea insuficienta a AAC, la acea perioada, de a exercita functiile sale de certificare si supraveghere continua in conformitate cu cerintele internationale.
In acest sens, actiunile ulterioare intreprinse de AAC, incepand cu februarie 2019, au fost axate spre inlaturarea neconformitatilor depistate de misiunea de evaluare a CE.

Prin Planul de Actiuni Corective prezentat in cadrul sedintei Comitetului de Siguranta Aeronautica a Comisiei Europene din 2 aprilie 2019, AAC si-a asumat inlaturarea tuturor neconformitatilor identificate de CE si consolidarea capacitatilor de supraveghere a agentilor aeronautici.