La Orhei a fost sarbatorit astazi Hramul, iar odata cu asta pandemia parca a disparut. Centrul orasului s-a transformat intr-o pietonala uriasa pe care oamenii se inghesuiau. Orheenii s-au distrat, au mancat si s-au oprit pe la mesele vanzatorilor. A rasunat si muzica, asa ca oamenii au dansat si hore, alaturi de deputata Marina Tauber si cei din administratia locala. De la deschiderea hramului nu a lipsit nici Ilan Sor, care le-a vorbit oamenilor de pe un ecran.

Publicat:08.11.2020, 15:54

Centrul orasului Orhei s-a transformat azi intr-o mare pietonala. Sarbatoare a fost deschisa cu un mars. Cu masca pe fata sau fara, deputatii din partidul Sor, autoritatile locale si locuitorii orasului Orhei, mergeau umar la umar, pana au ajuns la monumetul lui Vasile Lupu, unde au fost depuse flori. Chiar daca e pandemie, iar persoanele peste 63 de ani sunt indemnate sa nu iasa din case, in fata monumentului, au fost adusi cei mai varstinici oameni din Orhei. Primarul le-a inmanat diplome, i-a felicitat si s-a pupat cu ei.

Pavel VEREJANU, PRIMARUL ORASULUI ORHEI: “Este aer liber. Nu trebuie sa dam vina pe pandemie.Toti medicii au spus, pana nu vom trece prin COVID-19, cel putin 70 la suta din societate, nu va fi imunitate. Noi intelegem ca Covid-ul nu va pleca de pe globul pamantesc si atunci nu trebuie sa luam ca atare ca s-a terminat viata.”

Petrecerea s-a mutat ulterior la iarmarocul traditional.  

Valeria CAPRA, REPORTER PRO TV: “Imediat ce a rasunat muzica, oamenii au uitat cu totul de pandemie si s-au unit in hore. De partea cealalta avem un ansamblu care canta si ia privit cata lumea s-a adunat in jurul lor.”  

Acolo, deputatii si autoritatile locale au dansat si au gustat din bucate.

In mijlocul horei era si presedintele raionului Orhei, care spunea ca oamenii respecta distanta fizica.

Dinu TURCANU, PRESEDINTELE RAIONULUI ORHEI: “Astazi este hramul orasului, va multumim ca aveti interes pentru eveniment.

- Noi pastram distanta sociala!

La hore nu ati pastrat-o!”

”Moldovenii de cand suntem ne lecuit cu un pahar de vin, e cel mai bun antivirus.”

Dupa ce au dansat, deputatii si cei de la primaria Orhei au mai facut o pauza. De data aceasta la o alta masa, unde iarasi au gustat din bucatele gospodinelor. Deputata Marina Tauber spune ca se ingrijoreaza pentru dieta sa.

Marina TAUBER: “Eu lupt acum intre kilograme si aceasta mancare gustoasa. Eu am gustat branza, am mancat colac, mamaliga, am baut vin si pot sa spun ca gustarile de la Orhei sunt cele mai gustoase.”

Dupa ce ieri am avut un nou record de imbolnaviri, Tauber spune ca nu vede nimic gresit in faptul ca lumea petrece si danseaza.

Marina TAUBER: “In pandemie ce lumea nu danseaza? Puteti sa merge in cluburile de noapte inchise. Evenimentele in aer liber nu sunt intersize.”  

Printre multime i-am intalnit si pe Constantin si Parascovia Furtuna, care au primit flori si o diploma pentru 50 de ani de casatorie.  

Constantin FURTUNA: “Mai miros pe cel tare de 40 de grade si eu nu am treaba. Mergem acasa ca asteptam musafiri.”

Oamenii spuneau ca nu le e frica de virus si se bucura de hram.

"Nu ne e frica, dar de ce. E foarte furmos.Lumea e multumita, viata buna, feiricire."

"Pandemia asta e o vorba. Se imbolnavesc doar cei bolnavi si mor."

La intrarea in targ oamenii primeau masti. Imediat insa ce intrau, acestia uitau de distanta. In preajma targului erau cateva masini de politie, insa inspectori care sa le reaminteasca oamenilor despre reguli nu am gasit. De la sarbatoare nu a lipsit Ilan Sor, care si-a facut iar aparitia pe un led.  

Ilan SOR, PRESEDINTELE PARTIDULUI POLITIC “SOR”:“Va asigur ca in urmatorii 5 ani Orhei va deveni al doilea oras, poate chiar primul. Poate vom ajunge si la Chisinau sa-l facem acolo ca la Orhei.”

Potrivit primarului, pentru organizarea hramului s-au cheltuit 194 de mii de lei alocati din bugetul local. Petrecerea va continuat in aceasta seara cu un concert, la care vor participa artisti de la noi, si de peste Prut.

Ilan Sor a fost condamnat de prima instanta, fiind invinuit ca ar fi obtinut cinci miliarde de dolari de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spalat prin firme off-shore. El se declara nevinovat. Sor a fugit din tara in luna iunie, anul trecut si se vehiculeaza ca ar fi in Israel. De cand a plecat, acesta nu a mai aparut niciodata in public, fiind prezent on-line la evenimentele partidului.