Partidului Liberal cere iesirea Mitropoliei Chisinaului si a intregii Moldove de sub jurisdictia Patriarhiei ruse. Declaratia a fost publicata cu putin timp in urma, pe pagina de Facebook a partidului.

Ultimul update: 30.09.2022, 20:29 Publicat:30.09.2022, 20:29

"Partidul Liberal constata cu ingrijorare escaladarea razboiului din tara vecina, Ucraina, declansat de caitre Federatia Rusa si in special Vladimir Putin, pentru refacerea urss-lui. In asemenea situatie de maxima incordare a relatiilor internationale din Europa si din intreaga lume, presedintele rus, in vechea traditie imperialista rusa, isi argumenteaza actiunile irationale cu argumente fara nici un fundament factologic sau juridic. Din contra, Putin isi permite sa ameninte securitatea mondiala cu declansarea unei conflagratii care ar implica armament nuclear. In asemenea imprejurari tragice Federatia Rusa implica in promovarea razboiului, pe langa populatia proprie, printr-o mobilizare nedorita de insusi poporul rus, servicii secrete aflate in retele de peste hotarele Rusiei, lideri politici cumparati pe bani din vanzari de gaze, lideri ai societatii civile occidentale, dar si insasi Intreaga Biserica Rusa prin patriarhul Kiril, care deja in cateva randuri indeamna poporul rus la lupta contra Ucrainei, patriarh care promite intrarea in Rai a celor care vor mege la razboi impotriva ucrainenilor si vor muri pe campul de lupta, mai mult, acesta indeamna sa sustina mobilizarea demarata de putin in conditiile in care o lume intreaga cere incetarea agresiunii ruse asupra Ucrainei", a scris Partidul Liberal pe Facebook.

Partidul Liberal sustine ca atat timp cat Mitropolia Moldovei se afla in componenta Patriarhiei ruse, biserica ortodoxa din RM este implicata intr-un razboi de partea cotropitorilor.

"In asemenea circumstante si in situatia cand Mitropolia Moldovei care reprezinta biserica majoritara din Republica Moldova si care se afla in componenta Patriarhiei ruse, reiese ca si biserica ortodoxa din RM este implicata intr-un razboi de partea cotropitorilor pentru care se roaga la fiecare procesiune religioasa si care nu schiteaza nici o mentiune de distantare fata de conducatorii lor de la Moscova, care sunt mina in mina cu Putin si intentiile lui imperiale" , sustine PL.

Totodata, Partidul Liberal sustine ca odata ce Mitropolia Moldovei este subordonata Patriarhiei ruse exista toate temeiurile pentru a-i fi suspendata activitatea pentru clarificarea situatiei.

"Potrivit cadrului normativ national, Mitropolia Moldovei subordonata Patriarhiei ruse si inregistrata la Ministerul Justitiei al RM, are toate temeiurile de a-i fi suspendata activitatea pentru clarificarea situatiei de facto in ce priveste sustinerea agresiunii militare ruse declarate deschis de catre Patriarhul Kiril" , au mentionat reprezentantii partidului.

Ulterior, Partidul Liberal a cerut autoritatilor sa verifice acest cult religios subordonat unui stat agresor, sub aspectul incalcarilor legislative.

"Reiesind din cele mentionate si tinand cont de contextul international incordat in care ne aflam, datorat razboiului declansat de Federatia Rusa in Ucraina, unde Biserica Rusa prin liderii sai joaca rol de suporteri idiologici pentru Putin si Kremlin, avand in vedere subordonarea mitropoliei Moldovei patriarhiei Moscovei;

Partidul Liberal cere autoritatilor Republicii Moldova, in speta Ministerului Justitie: sa verifice acest cult religios subordonat unui stat agresor, sub aspectul incalcarilor legislative!" , a mai adaugat PL.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.