Contrabanda cu tigari din Republica Moldova spre Romania ar fi crescut de aproape 4 ori in primavara acestui an. Asta arata datele unui studiu realizat de o companie de cercetare de peste Prut. Autorii spun ca fenomenul ar putea avea legatura cu razboiul din Ucraina si redirectionarea fluxurilor de marfuri pe teritoriul tarii noastre. Reprezentantii Serviciului Vamal din Moldova ne-au spus ca nu se pot expune la acest subiect pentru ca nu stiu de unde au fost luate cifrele prezentate in studiu. Precizeaza, insa, ca toate cazurile de contrabanda dejucate sunt facute publice, iar in ultimii patru ani importul si exportul de tigari a scazut. 

Publicat:19.07.2022, 20:03

Studiul realizat de compania de cercetare Novel Research din Romania, privind cercetarea comertului ilegal cu produse din tutun, citat de Mold-street, arata ca la hotarul cu Republica Moldova se atesta o tendinta de crestere a contrabandei cu tigari, in perioada lunilor martie-mai 2022. Mai exact, cota Republicii Moldova ar fi crescut de aproape patru ori, de la un nivel de 6,9% in martie, la 26,7% in mai 2022. Fata de luna ianuarie, cresterea ar fi si mai semnificativa - de 7,6 ori, arata studiul Novel Research. Atunci nivelul contrabandei era de 3,5 la suta.

NIVELUL TRAFICULUI DE TIGARI DIN REPUBLICA MOLDOVA SPRE ROMANIA

Martie – 6,9%

Mai – 26,7% 

Ianuarie – 3,5%

Autorii nu explica acest fenomen, dar afirma ca ar putea avea legatura cu razboiul din Ucraina si redirectionarea fluxurilor de marfuri din aceasta tara prin teritoriul tarii noastre. Or, cota Ucrainei in traficul cu tigari a coborat la 0%. Am solicitat un comentariu de la Politia de Frontiera si Serviciul Vamal, dar responsabilii de acolo ne-au spus ca nu se pot expune in privinta acestor date pentru ca nu stiu de unde autorii studiului au luat aceste cifre.

Tatiana BOGDAN SAMPOL, PURTATOAREA DE CUVANT A SERVICIULUI VAMAL: „Importul tigarilor cantitativ in Republica Moldova a scazut, la fel si vanzarile cantitative a tigarilor pe piata interna, din acest considerent nu cunoastem care sunt cifrele de referinta pentru graficul prezentat in articol, si nu ne putem expune.”

Purtatoarea de cuvant a serviciului vamal sustine ca in punctele de trecere a frontierei de stat, Serviciul Vamal conlucreaza cu Politia de Frontiera si cu ofiterii FRONTEX, pentru a dejuca tentativele de contrabanda cu tigari. 

Tatiana BOGDAN SAMPOL, PURTATOAREA DE CUVANT A SERVICIULUI VAMAL: „La capitolul contracararea fraudelor vamale cu produse din tutungerie, toate retinerile la frontiera moldo-romana sunt facute publice. In aceiasi ordine de idei, in cazul cand sunt depistate tigari pe partea romana, Serviciul Vamal colaboreaza cu autoritatile din Romania si, respectiv, cazuri de retineri semnificative cu tigari din RM in luna mai pe partea romana nu au fost inregistrate.”

Reprezentantii guvernarii, care in campanie au promis ca vor contracara schemele de contrabanda cu tigari, ne-au spus astazi ca au inceput deja lupta, care necesita timp.

Partidul Actiune si Solidaritate: "Treptat, facem ordine la vama si oprim contrabanda, iar veniturile la fisc sunt in continuare in crestere. Curatam institutiile statului de functionari corupti si simplificam procesele."...se arata in raspunsul oferit de serviciul de presa al PAS. 

Am intrebat reprezentantii ministerului finantelor cat au virat anul trecut companiile de tutun din tara in bugetul statului, dar purtatoarea de cuvant a institutiei inca nu ne-a oferit un raspuns.