Pasapoartele biometrice se ieftinesc de la 1 august. Seful Agentiei Servicii Publice spune ca reducerea este posibila ca urmare a descoperirii schemelor din cadrul intreprinderii si anularii licitatiei incepute de fosta guvernare. Chiar si cu preturi mai mici la pasapoarte, moldovenii care au nevoie de ele, si nu au o programare, nu si le pot perfecta atat de usor. Cel putin in capitala pana in toamna nu mai sunt locuri libere.

Publicat:27.07.2022, 21:28

Pasaportul biometric eliberat in termen de 20 de zile lucratoare se va ieftini cu 200 de lei. Perfectarea pasaportului in termen de 10 zile va costa cu 40 de lei mai putin decat pana acum, iar cel eliberat in 5 zile – cu 60 de lei. Pentru cei care doresc sa-si perfecteze pasaportul intr-o zi, tariful scade cu 10 lei, iar in ziua adresarii cu 50 de lei.

PRETUL UNUI PASAPORT BIOMETRIC 

20 ZILE - de la 850 de lei la 650 de lei

10 ZILE – de la 1280 la 1240 lei

5 ZILE - de la 1490 la 1430

1 ZI – de la 1700 cu 1690

IN ZIUA ADRESARII - de la 2130 la 2080 lei. 

Seful Agentiei Servicii Publice spune ca reducerea de preturi are loc ca urmare a achizitionarii blanchetelor pentru paspoarte la un pret mai mic, dupa ce a fost anulata licitatia inceputa de fosta conducere si organizata alta noua. 

Mircea ESANU, SEFUL AGENTIEI SERVICII PUBLICE: “Ieftinirea pasapoartelor este un rezultat direct a inchiderii schemei royalty care a existat din 2014 si pana in prezent. Noi am eliminat-o inclusiv prin licitatiile corecte desfasurate la inceputul acestui an.”

Chiar si cu preturi mai mici, perefectarea pasaportelor le da batai de cap cetatenilor. 

Mihaela TABARCEA, REPORTER PRO TV: “Am incercat sa fac o programare pentru perfectarea pasaportului la unul dintre centrele ASP din capitala. Dupa ce am selectat serviciul si locatia, procedura nu poate fi continuata pentru ca nu exista nicio data disponibila pentru a ne programa in urmatoarea perioada.” 

Mircea ESANU, SEFUL AGENTIEI SERVICII PUBLICE: “Asa este, dar nu este valabil pentru intreaga tara. Programatorul permite rezervarea pentru 2 luni in avans a programarilor si aceasta situatie este valabila in trei localitati, inclusiv Chisinau. Speranta noastra este ca de la o luni noi revenim complet in regim normal cu excluderea obligativitatii prezentarii documentelor de calatorie.”

Si asta pentru ca potrivit sefului ASP in acest weekend in jur de 50 de mii de blanchete pentru pasapoarte urmeaza sa ajunga in regim de urgenta, iar pana la sfarsitul lunii august alte 100 de mii. 

Mircea ESANU, SEFUL AGENTIEI SERVICII PUBLICE: “O data ce vom avea suficiente blanchete va fi anulat acel ordin prin care pasaportul expirat este valabil?

-Da, noi urmeaza sa venim in sedinta CSE ca sa anulam inclusiv aceasta restrictie.”

In septembrie anul trecut, Guvernul a anuntat ca a stopat o licitatie de jumatate de miliard de lei lansata de fosta conducere a ASP pentru procurarea blanchetelor pentru pasapoarte pentru ca s-ar fi desfasurat cu incalcari. La inceputul acestei veri, dupa o alta licitatie organizata in martie, a fost semnat contractul cu o firma din Polonia, care va furniza 3 milioane de blanchete pentru perfectarea actelor de identitate.