Pastele Blajinilor, care a fost mutat pentru inceputul lunii iunie, ar putea fi anulat. Seful ANSP spune ca va cere ca sarbatoarea sa nu aiba loc daca saptamana aceasta numarul de cazuri de coronavirus va continua sa creasca. Nicolae Furtuna sustine ca bilantul zilnic al cazurilor a explodat dupa ce masurile de restrictie au fost relaxate. 

Publicat:22.05.2020, 21:18

Francesca GINDEA, REPORTER PRO TV: “Pe aleea de la Valea Morilor este in acest moment aglomeratie ca-n Piata Centrala pe cand aceasta activa. Oamenii se plimba, fac sport ori isi lasa copii sa se joace la terenuri, iar la buticurile de cafea stau unul dupa altuL in rand.”

Chisinaul de seara este acum mai aglomerat ca niciodata. Obositi sa stea in case dupa doua luni de restrictii dure, oamenii inunda parcurile si strazile dornici de aer liber.  

Desi nu este o regula sa poarte masca in spatiu deschis, riscul in parcuri in aceasta perioada este mare, pentru ca lume este atat de multa incat nu mai e loc de… distanta sociala. 

“De cand e pandemia am iesit de doua ori in parc. Nu ne este frica dar oricum trebuie sa luam toate masurile ca sa avem grija de noi si de copii.”

Iar aceasta femeie ne-a spus ca nu iese din casa fara masca si manusi, chiar daca se afla in aer liber si nu contacteaza cu nimeni. 

Ati iesit astazi echipati, va este frica sa nu va infectati?

- Asa sunt regulile, asa ne comportam.”

Potrivit directorului Agentiei Nationale pentru Sanatate Publica, numarul persoanelor infectate cu Covid-19 este in crestere din cauza ca dupa ce au fost relaxate unele restrictii, oamenii au uitat de pandemie si au revenit la modul de viata obisnuit.

Nicolae FURTUNA, DIRECTOR ANSP: “Chiar daca colegii din cadrul Ministerului de Interne au aplicat amenzi, chiar daca masurile de restrictie au fost stipulate, concetatenii si-au facut mendrele. Au facut si zile onomastice, au facut si alte ceremonii fastuoase, au iesit la gratar.” 

Nicolae Furtuna a amintit si despre manifestarile din noua mai, cand coloane de autoturisme au fost parcate in Piata Marii Adunari Nationale si apoi au mers in coloana pe strazi, iar participantii au stat in grupuri, multi din ei fara sa poarte masti. 

Astazi in Moldova au fost depistate 143 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, 15 dintre ele fiind in randul lucratorilor medicali. Totodata bilantul deceselor a crescut cu trei, ajungand la 237.