Personalitati din domeniul culturii au fost premiate in aceasta seara la Sala cu Orga. Nominalizatii au primit diplome si cate 20 de mii de lei. Artistii s-au plans de salariile mizere din domeniu, iar ministrul culturii a spus ca stie despre probleme, nu stie insa... care ar fi solutiile.

Publicat:15.01.2020, 20:36

La categoria regie a fost premiat actorul si regizorul Petru Vutcarau.

Pentru el acest premiu inseamna rezultatul muncii sale. Acesta ne-a spus ca autoritatile au cam uitat sa investeasca in domeniul culturii. 

Petru VUTCARAU, REGIZOR: “Ne-ar lua prea mult timp sa vorbim acuma despre problemele cu care se confrunta domeniul culturii. Dar as sugera conducatorilor daca nu au resurse cel putin sa promoveze oamenii de cultura.” 

Iar pictorul Alexandru Macovei, premiat si el, ne spus ca si-ar dori sa nu fie uite elementele culturale vechi, cum ar fi scrisul cu penita. 

Alexandru MACOVEI, ARTIST PLASTIC: “ Fara o cultura adevarata noi nu putem face niciun pas si ministerul daca vrea sa fie al Culturii trebuie sa revina la acest inceput al caligrafiei care este exclus din toate scolile ca obiect.” 

Salariile in domeniul culturii sunt mici, intrumentele muzicienilor - vechi si uzate a spus ministrul culturii. Corneliu Popovici sustine, insa, ca nu are deocamdata solutii. 

Corneliu POPOVICI, MINISTRUL EDUCATIEI, CULTURII SI CERCETARII: “ -Exista vreo posibilitate sa creasca salariile in viitorul apropiat? - Este o problema complexa pentru ca avem probleme inclusiv in ceea ce priveste motivarea in domeniul culturii.” 

Premiile s-au oferit astazi in cadrul Galei Premiilor Anuale ale Ministerului Educatiei, Culturii si Cercetarii.