Vlad Plahotniuc este gata sa semneze o declaratie de integritate doar ca seful statului sa-l desemneze premier. Intr-o scrisoare adresata presedintelui, acesta il asigura ca toate acuzatiile care i se aduc sunt nefondate, asa ca presedintele nu are motive sa nu-l nominalizeze.

Publicat:14.01.2016, 10:49


De dimineata democratii i-au trimis presedintelui textul declaratiei in care cei 56 de deputati insista repetat pe desemnarea lui Vlad Plahotniuc. Ceva mai tarziu, spun cei de la presedintie, Nicolae Timofti a primit o scrisoare din partea omului de afaceri.


SCRISOARE VLAD PLAHOTNIUC: "Va asigur ca suspiciunile, daca acestea exista, sunt neçµtemeiate, fiind efecte ale campaniilor de manipulare a opiniei publice care m-au vizat personal. Pentru toate acuzatiile care mi s-au adus, eu am venit cu probe, cu documente oficiale, care contesta caracterul fals si nefondat al atacurilor."


... ii scrie Plahotniuc lui Timofti. Mai mult, doar ca sa-l desemneze premier, omul de afaceri mai spune:

SCRISOARE VLAD PLAHOTNIUC: ”Ma oblig ca imediat dupa desemnarea mea pentru functia de premier, sa semnez declaratia de integritate, prin care sa confirm, atât standardele de integritate, dar si calitatile, competenta, experienta si capacitatea mea si a echipei mele.”


Solicitat de PRO TV, purtatorul de cuvant al presedintelui ne-a confirmat ca seful statului a primit scrisoarea lui Vlad Plahotniuc si ca deocamdata nu o comenteaza.

Intre timp, majoritatea parlamentara constituita zilele trecute se imputineaza. Aliona Gota, Gheorghe Mocanu si Mihaela Spatari au anuntat astazi ca nu-l vor vota pe Vlad Plahotniuc. Vladimir Hotineanu a facut diferite declaratii in presa. Pentru PRO TV a mentionat ca in cazul in care candidatul ramane a fi Plahotniuc, isi retrage semnatura. La fel ne-a spus si Ion Balan. Stefan Creanga a precizat ca va lua o decizie dupa ce presedintele se va expune. Nae-Simion Plesca nu ne-a raspuns la telefon.

Acum 3 zile 7 deputati PLDM au anuntat ca sunt gata sa voteze noul guvern. Ulterior, democratii au pus pe masa presedintelui 56 de semnaturi si candidatura lui Vlad Plahotniuc. Aseara Timofti a anuntat ca o respinge pe criterii de integritate. PD a expediat apoi presei o declaratie in care majoritatea parlamentara insista pe desemnarea omului de afaceri. Plahotniuc nu a aparut decat ieri in public, in fata sustinatorilor PD adusi organizat in scuarul Teatrului de Opera si Balet. El nu a facut declaratii, iar dupa discurs a plecat rapid.

Vezi mai jos scrisoarea, publicata de today.md.