Platforma DA critica PAS la implinirea unui an de guvernare. Reprezentantii formatiunii au enumerat esecurile admise, in opinia lor, in mai multe domenii, au propus solutii pentru depasirea crizei energetice si au cerut demisia unor ministri. In replica, reprezentantii executivului spun ca, saptamana viitoare vor iesi ei la raport, iar remanierile in ministere nu vor fi facute la recomandarea unor partide.

Publicat:05.08.2022, 19:32

Reprezentantii Platformei DA au facut astazi totalurile activitatii executivului, cu o zi inainte sa se implineasca un an de cand a fost investit Guvernul Gavrilita. Criticile s-au tinut lant, referindu-se la activitatea mai multor ministere.

Dinu PLINGAU, PRESEDINTELE PLATFORMEI DA: „Vorbim strict de sectoare in care reprezentantii, in speta ministrii nu fac fata: Ministerul de interne, Ministerul infrastructurii si dezvoltarii regionale, Ministerul economiei vorbim aici si despre ministra mediului.”

Cei de la Platforma DA sustin ca dincolo de influienta razboiului din Ucraina, pretul la gaz a crescut si din cauza negocierii nefavorabile a contractului cu Gazprom.

Liviu VOVC, SECRETARUL GENERAL AL PLATFORMEI DA: „Pretul unui metru cub de gaz s-a majorat de 3 ori inca inainte de a incepe razboiul din Ucraina. Platforma DA indeamna la renegocierea contractului.”

Dinu PLINGAU, PRESEDINTELE PLATFORMEI DA: „De aceasta data cu asumarea politica a acestei responsabilitati la cel mai inalt nivel din RM, la nivel de prim-ministru, presedinte sau in cel mai rau caz, de ministerul de externe.”

Opozitia extraparlamentara a criticat si planul Guvernului de asigurare a cetatenilor cu lemne de foc, precizand ca moratoriul privind vanzarea acestora intermediarilor trebuia sa fie pus inca de la inceputul anului si nu acum, cand stocurile de lemne de la agentia Moldsilva nu mai sunt suficiente. Si aici fostii colegi ai celor de la guvernare au avut o recomandare.

Liviu VOVC, SECRETARUL GENERAL AL PLATFORMEI DA: „Revederea listei persoanelor care vor putea beneficia de masa lemnoasa pentru foc. Venim cu indemnul de a identifica cantitati suplimentare in Ucraina si Romania.”

In domeniul economic, Guvernul nu ar fi intreprins masuri suficiente pentru a preveni majorarea inflatiei, dar si a dobanzilor care au crescut in ultima perioada si au afectat cetatenii, dar in special antreprenorii.

Stela MACARI, MEMBRA A PLATFORMEI DA: „Dincolo de factorul cresterii costului resurselor energetice, alte motive ale cresterii galopante a preturilor tin de acorduri de cartel, al unor grupe de magnati care continua sa controleze economia nationala.”

Presedintele Platformei DA, Dinu Plingau, afirma ca este nevoie de introducerea starii de urgenta in agricultura, cu amanarea platilor fata de creditori, fara calcularea penalitatilor, pentru ca la toamna fermierii afectati sa nu falimenteze.

Dinu PLINGAU, PRESEDINTELE PLATFORMEI DA: „Este necesara restabilirea si extinderea infrastructurii de irigare, facilitarea accesului agricultorilor la apa.”

Purtatorul de cuvant al Nataliei Gavrilita ne-a spus ca, saptamana viitoare, Guvernul va iesi la raport si isi va prezenta reusitele.

Anastasia TABURCEAN, PURTATORUL DE CUVANT AL PREMIERULUI: „Guvernul a gasit resurse sa fie alaturi de oameni, sa creasca pensiile, sa creasca salariile, sa ofere compensatii in aceasta iarna, cand a fost o perioada foarte complicata, sa creasca subventiile pentru afaceri si pentru agricultori, si sa aduca in ordine intreprinderile de stat.”

In ceea ce priveste remanierile guvernamentale, consilierul prim-ministrului a declarat ca acestea nu se vor face la recomandarile Platformei DA.

Anastasia TABURCEAN, PURTATORUL DE CUVANT AL PREMIERULUI: „Daca si se vor face remanieri se vor face in baza unei evaluari a lucrului ministrilor despre care doamna prim-ministru a mai vorbit sa ca se va face si cand va veni timpul despre asta se va anunta.”

Guvernul Gavrilita a fost investit pe data de 6 august, anul trecut.