Directorul Apa Canal Chisinau, Irina Gutnic, a declarat ca noul tarif la apa si canalizare in capitala aprobat astazi de catre consilierii municipali este unul provizoriu si va ramane in vigoare pana la obtinerea avizului de la ANRE. Mai mult decat atat pentru a obtine acest aviz este nevoie ca BERD, BEI si Consiliul Municipal sa semneze acordul de cesionare a datoriei intreprinderii APA-Canal de catre CMC. In replica cei de la ANRE sustin ca vor trimite o sesizare catre Cancelaria de Stat, pentru a fi verificata legalitatea actelor emise de catre autoritatile locale, dar si o plangere la procuratura, pe conducerea Apa Canal, ca acestia sa explice cum au ajuns la un tarif de 24 de lei. 

Ultimul update: 25.11.2022, 16:22 Publicat:25.11.2022, 15:19

„Deja cunoasteti subiectul referitor la aprobarea tarifelor de catre CMC este nevoie de avizul ANRE, asa reglementeaza cadrul legal. Este o procedura care trebuie  respectata. Insa codul administrativ prevede o procedura provizoriu in cadrul procedurii clasice administrative. Atunci cand CMC intervine cu o dispozitie aditionala, care permite legal ajustarea tarifului pana la obtinerea avizului de la ANRE, in aceasta perioada sunt in vigoare tarifele provizorii”, a declarat pentru PROTV, sefa Apa Canal Chisinau, Irina Gutnic.  

Totodata, aceasta a mentionat cand ANRE va prezenta avizul, membrii Consiliului municipal Chisinau va lua act de prezentare a acestui aviz si va revina la procedura administrativa initiata si va fi votat inca o data tariful, dar cu avizul ANRE. 

Gutnic precizeaza ca conditia pentru a obtine avizul ANRE, este semnarea de catre BERD, BEI si Consiliul Municipal a acordului de cesionare a datoriei intreprinderii APA-Canal de catre CMC.

„De ce nu am obtinut astazi sau ieri avizul? Pentru ca ANRE asteapta sa fie prezentate contractele de concesiune a acestui imprumut. Dat fiind faptul ca este o procedura mai indelungata in cadrul bancilor, acestea au promis ca acest contract va fi semnat la mijlocul lunii ianuarie, vorbim de cateva luni, este nevoie de o interventie imperativa pentru a solutiona situatia operatorului care este in prag de faliment si exista riscul sistarii aprovizionarii cu apa si canalizare”, a adaugat Irina Gutnic.  

Reprezentantii ANRE, insa au spus ca acestia va trimite o sesizare catre Cancelaria de Stat, care va urma sa verifice legalitatea actelor emise de catre autoritatile locale. 

„Legalitatea actelor emise de autoritatile publice locale sunt verificate de oficiile teritoriale ale Cancelariei de Stat. ANRE o sa esizeze in acest sens Cancelaria de Stat. De asemenea, Agentia va depune si o plangere, la procuratura, pe conducerea Apa Canal, ca acestia sa explice cum au ajuns ei la calculul de 24 de lei”, a declarat pentru PRO TV purtatorul de cuvant al ANRE, Galina Sanduta. 

Membrii Consiliului Municipal au aprobat astazi majorarea tarifului la apa si canalizare pana la 24 de lei. Din 2017 si pana acum, locuitorii capitalei au achitat circa 12 lei. Decizia a fost votata cu 26 voturi pentru, dintre care 21 au fost din partea consilierilor socialisti.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.