Inspectoratul General al Poliției a inițiat o cauză penală pentru falsificarea rezultatelor votării, după ce Asociația Promo-LEX a publicat imagini, de la azilul de bătrâni din Comrat, înregistrate în ziua scrutinelor din 20 octombrie. În filmuleț se vede că în unele cazuri în locul celor 25 de alegători plasați acolo au votat medicii.

Ultimul update: 25.10.2024, 16:33 Publicat:25.10.2024, 16:21

În imaginile publicate de asociația Promo-Lex apare un bărbat, îmbrăcat în halat alb, care ar fi angajatul instituției. Acesta aplică ștampilile pe buletinele de vot în locul persoanelor din azil.

În unul din cazuri angajatul sugerează persoanei să voteze un anumit candidat.

Și aici el este cel care aplică ștampila.  În cazul unei alte femei, care a vrut singură să voteze, angajatul îi i-a ștampila din mână și votează.

Mai mult, în cazul buletinului pentru referendum deși femeia a spus „Da”, acesta aplică ștampila votat în rândul opțiunii „Nu.”

Asociația Promo-Lex spune că a sesizat Comisia Electorală Centrală și poliția.

Nicolae PANFIL, DIRECTOR ASOCIAȚIA PROMO-LEX: „Pe deoparte este cel puțin incorect sau inadmisibil din partea membrilor biroului electoral. Nu am văzut nicio acțiune pentru a curma acele fapte. Și pe de altă parte, foarte multă lume care era prezentă acolo, nu era nicio vorbă de asigurarea secretului votului."

Responsabilii de la Comisia Electorală Centrală ne-au spus că au primit o sesizare în acest sens și deja au cerut explicații de la membrii biroului electoral din teritoriu, însă cu informații despre deciziile ulterioare vor reveni. La rândul său Inspectoratul General al Poliției anunță că a inițiat o cauză penală pentru comiterea infracțiunii de falsificare, prin orice mijloace, a rezultatelor votării.Infracțiune ce se pedepsește cu amendă de până la 57 500 de lei sau închisoare de până la 5 ani. Solicitat de PRO TV, președintele biroului electoral de la  Comrat, membrii căruia au mers cu urna mobilă la azil, ne-a spus că nu a fost acolo și nu poate să comenteze acest incident. Nu am reușit să dăm de directorul azilului de bătrâni, iar responsabilii instituției ne-au spus că doar acesta se poate expune la acest subiect.

La 20 octombrie a avut loc primul tur al alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. În urma acestuia, Maia Sandu a acumulat peste 42 la sută din voturi, iar pentru Alexandr Stoianoglo și-au dat votul circa 26 la sută din alegători.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508