Presedintele Igor Dodon s-a ales cu pomelnic personalizat pentru familia sa. Pomelnicul cu pricina a ajuns in posesia Ziarului de Garda inca la inceputul lunii februarie, perioada in care am incercat sa obtinem o explicatie de la Presedintie, care insa s-a lasat mult asteptata si nu a raspuns la toate intrebarile noastre. Totodata Ziarul de Garda a aflat ca la lumina zilei ar urma sa iasa si o carte bisericeasca – „Pravila Crestinului Ortodox”, care va fi oferita in dar de catre presedintele Igor Dodon.

Publicat:26.02.2020, 21:18

Pomelnicul familiei Dodon, care este tiparit in peste o mie de exemplare, ar urma sa fie distribuit in toate bisericile din tara, desi acest lucru nu este recunoscut de Presedintie.

La pagina „pentru Sanatate”, il regasim in primul rand pe cuplul prezidential – Igor si Galina Dodon, urmati de cei trei copii: Vladislav, Bogdan si Nicolae. In pomelnic au fost inscrisi si alti membri si apropiati ai familiei, printre care: mama sefului statului – Galina, fratele presedintelui si sotia sa – Alexandru si Ecaterina, cumnatii presedintelui Igor Dodon, dar si nepotii sai

Am aflat ca pomelnicul familiei Dodon a fost tiparit la Intreprinderea de Stat Combinatul Poligrafic Chisinau, unde nu ni s-au oferit insa detalii despre aceasta comanda personalizata pentru seful statului.

La 7 februarie am expediat si o solicitare in adresa Presedintiei, iar un raspuns a parvenit abia la 26 februarie.

Intrebarile expediate Presedintiei:

Detinem informatii ca in prezent este tiparita o carte intitulata „Pravila Crestinului Ortodox”, care urmeaza a fi oferita in dar de catre presedintele Igor Dodon. In acest context, vrem sa precizam care este scopul tiparirii acestei carti, unde este tiparita, in cate exemplare, care sunt costurile de tipar si cine le suporta.

Totodata, solicitam informatii si despre Pomelnicul, in forma tiparita, al familiei Dodon. Va rugam sa ne comunicati in cate exemplare a fost tiparit acest pomelnic, din ce resurse financiare a fost tiparit, cat a costat, dar si care este scopul distribuirii acestuia in bisericile din R. Moldova.

In raspunsul oferit pentru Ziarul de Garda, secretarului general al Aparatului prezidential, Nicolae Posturusu, mentioneaza ca initiativa de a tipari „publicatiile” apartine reprezentantilor mediului bisericesc si ca resurse din bugetul institutiei prezidentiale nu au fost alocate in acest sens.

Am solicitat ulterior o explicatie suplimentara cu referire la pomelnicul presedintelui, iar Nicolae Postursu ne-a comunicat ca raspunsul oferit anterior se refera inclusiv si la pomelnic.

„Pravila crestinului ortodox”, cadou din partea presedintelui

Din fluturasul ce urmeaza a fi inserat in „Pravila crestinului ortodox”, care a ajuns in posesia ZdG, aflam ca aceasta carte va fi oferita in dar de presedintele Igor Dodon, pentru „promovarea valorilor crestine”. In contextul in care Nicolae Posturusu sustine ca tiparirea acestei publicatii apartine reprezentantilor mediului bisericesc, am incercat sa aflam mai multe detalii de la reprezentantii Mitropoliei, insa fara succes.

L-am contactat anterior pe episcopul Ioan de Soroca, care expune pozitia Mitropoliei in diverse cazuri ce tin de Biserica si Stat, insa acesta ne-a comunicat ca nu cunoaste despre tiparirea unei astfel de carti.

„Eu nu sunt la curent cu acest subiect”, ne-a spus Ioan de Soroca, sugerandu-ne sa il contactam pentru informatii pe parintele Octavian Mosin.

Nici Octavian Mosin nu a putut insa sa ne ofere detalii despre aceasta carte.

Cu referire la pomelnic, preotul Octavian Mosin ne-a spus insa ca pomelnicele pot fi personalizate, iar acest aspect nu este primordial. Stiind insa ca pomelnicul familiei Dodon este tiparit in mai multe detalii si cel mai probabil urmeaza a fi distribuit in mai multe biserici, l-am intrebat pe preotul Mosin daca cunoaste astfel de practici.

CITESTE MAI DEPARTE PE: ZDG.MD