Agentia Nationala pentru Siguranta Alimentelor recomanda tuturor persoanelor sa cumpere produse alimentare de post doar din locuri special amenajate si autorizate, sa citeasca eticheta si sa pastreze bonul de casa. „Produsele alimentare de post nu intotdeauna sunt si sanatoase”, scriu responsabilii Agentiei.
Potrivit ANSA, din analiza etichetelor s-a constatat ca cei mai utilizati aditivi in produsele alimentare din comert sunt:
„Potentatori de aroma – substante care amelioreaza gustul si/sau mirosul existent al unui produs alimentar. In aceasta categorie se include acidul glutamic si sarurile lui (E 620-625), monoglutamatul de sodiu (E 621) - cel mai utilizat potentator de aroma (desi nu este considerat un aditiv periculos, adaugarea acestuia in produsele alimentare nu reda senzatie de satietate, iar consumatorul este inselat de aroma sa aparenta de carne, fiind tentant sa consume mult mai mult decat are necesitate organismul).
Stabilizatori - substante care, adaugate intr-un produs alimentar, fac posibila mentinerea starii fizice/chimice a acestuia: acidul fosforic – fosfatii – di-, tri- si polifosfati (E 338-341, E 343 si E 450-452). Consumati in cantitati mari, acesti aditivi pot fi periculosi.
Conservanti - substante care prelungesc durata de stabilitate la depozitarea produselor alimentare: acidul benzoic si benzoatii (E 210-213). Se utilizeaza frecvent in alimente pentru a stopa cresterea drojdiilor si mucegaiurilor, insa pot provoca efecte negative asupra sanatatii consumatorilor.”
Astfel, Agentia atentioneaza consumatorii sa citeasca cu atentie eticheta, iar produsele suprasaturate de aditivi alimentari si grasimi vegetale hidrogenate sau partial hidrogenate trebuie alese cu moderatie.
-Sa cumpere produse alimentare numai din locuri amenajate si autorizate sanitar-veterinar sau inregistrate oficial de ANSA;
-Sa verifice cu atentie termenul de valabilitate al produselor;
-Atentie deosebita asupra ambalajului produselor alimentare. In cazul in care ambalajul este bombat, prezinta deformari sau este rupt - sa se evite achizitionarea produsului!
-Sa verifice respectarea conditiilor de pastrare in magazine, specificate pe eticheta de producator, in special temperatura. Sa evite procurarea alimentelor care au fost tinute la temperaturi mai mari decat cea recomandata. Dupa achizitie, sa se respecte si la domiciliu conditiile de depozitare;
-Sa solicite si sa pastreze bonul de casa pentru a putea proba, in mod justificat, neconformitatea unui produs.
Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.