Un pui de leu a fost surprins ieri intr-o padure din localitatea Palanca din Stefan Voda. Acesta ar apartine unui barbat care l-a primit in dar de la gradina zoologica din Odessa pentru suportul acordat refugiatilor. Stapanul animalului s-a ales cu un proces verbal, iar puiul de leu urmeaza sa fie transportat luni la gradina Zoologica din Chisinau.

Publicat:14.01.2023, 19:11

Puiul de leu, pe nume Baghira ii apartine lui Vasile Mereuta din Causeni. Barbatul sustine ca a primit animalul in dar in luna august, cand leul avea o luna, iar de atunci are grija de el, oferindu-i toate conditiile necesare.

Vasile MEREUTA, PROPRIETARUL LEULUI: „Leoaica sta in conditii de casa. Nu e adusa din Africa sau din alta parte. L-am crescut de la o luna de zile, este sub supravegherea medicului veterinar, el il supravegheaza, noi il consultam. Mama ei, care a crescut-o pana la patru luni si jumatate, mama vitrega este o catelusa pe care o cheama Emily.”  

Barbatul spune ca darul i-a fost oferit de o asociatie pentru protectia animalelor din Ucraina, pentru actiuni de voluntariat, mai exact pentru ca a contribuit la evacuarea animalelor din Ucraina in Romania.

Vasile MEREUTA, PROPRIETARUL LEULUI: „Ea se plimba sub supraveghere, noi o ducem in padure dimineata, cand nu e nimeni, pentru ca ea nu este agresiva, e de casa. Dar pur si simplu sa nu speriem oamenii.”  

Vasile Mereuta ne-a spus ca nu va permite ca animalul sa fie transmis la Gradina Zoologica din Chisinau si ca va lupta pentru a pastra animalul pe care l-a crescut de mic.

Vasile MEREUTA, PROPRIETARUL LEULUI: „Eu vreau sa-i fac o voliera foarte confortabila. Eu nu sunt deacord, cum sa-l trimit la Gradina Zoologica? Ei mi-au pus termen pana pe 21 ianuarie sa depun cerere la ministerul Mediului sa-i facem acte legale.”

Barbatul spune ca leul nu este singurul animal din gospodarie, acesta mai are si caini si pisici de rasa, un cal si un magar. 

Potrivit directorului Inspectoratului pentru Protectia Mediului, animalul urmeaza luni, la prima ora, sa fie transmis la Gradina zoologica din Chisinau.  

Ion BULMAGA, DIRECTORUL INSPECTORATULUI PENTRU PROTECTIA MEDIULUI: „Prin actul de inspectare emis de catre inspectorii de mediu i s-a prescris indicatii obligatorii ca puiul de leu sa fie predat in baza unui act de predare-primire catre gradina zoologica.”

Barbatul a fost amendat ieri cu 900 de lei, dupa ce imagini cu puiul de leu au fost postate pe internet. Legea interzice detinerea animalelor salbatice, animalelor de prada si veninoase, fara a avea cunostinte speciale, experienta si abilitati speciale pentru interactionarea cu acestea, in lipsa conditiilor care sa-i permita animalului sa duca o viata in conformitate cu caracteristicile sale biologice.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.