Povestea unui câine în rol principal, scrisă de un moldovean, premiată la festivalul de la Cannes, pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj, va deveni desen animat. Scenaristul Oleg Condrea, care este copleșit încă de emoțiile trăite la festival cinematografic, abia așteaptă să vadă animația care se contura în jurul istoriei scrise de el.

Publicat:26.05.2024, 21:59

Este premiul care i-a fost acordat lui Oleg Condrea, pentru scenariul Tangled Tailes, un film care urmează să devină un desen animat, ce va amuza copiii, iar pe adulți îi va invita la reflectare, spune tânărul.

Oleg CONDREA, SCENARIST: "Subiectul este durerea cunoașterii, am un personaj care este un câine. Nu pun în față un personaj uman care are capacitatea de a fi empatic, iubitor, ci invers am o altă creatură care e capabilă să depășeasca empatia pe care o poate da omul, chiar dacă nu posedă limbajul."

Potrivit lui Oleg, acțiunea are loc într-un sat modern din Republica Moldova iar în prim plan sunt problemele și situațiile cu care se confruntă o familie, însă văzute și simțite de către personajul principal - câinele.  

Oleg CONDREA, SCENARIST: "Împreună cu acest câine putem deduce niște probleme din familie, comunicare, neatragerea atenției persoanelor în vârstă, dependențele. 

Am încercat să fac un film, cât de plictisitor pot. Personajele nu au nume, nu au descriere. Am vrut să scot culoarea, muzica, mișcarea de cameră și am rămas cu povestea.

Fiecare scenă reprezintă un conflict și câinele oricât de bune intenții nu ar avea el este pedepsit. Personajele mele nu sunt rele, eu le văd ca niște persoane gri care au motive să pedepsească câinele din punctul lor de vedere, dar din a câinelui – el este un salvator."

Scenariul lui Oleg a acumulat peste 80 de premii, iar vestea că munca lui a fost apreciată și în cadrul Festivalului de la Cannes l-a copleșit.

Oleg CONDREA, SCENARIST: "Un vis, dar îmi imaginam să ajung acolo în zece ani. Timp de o săptămână am avut propuneri interesante, discuții cu artiști care au luat premiul Oscar, cu producători.

 Mi-a dat acum de înțeles că mi-am găsit profesia de vis și am rezultate, am planuri foarte mari. După acest festival mă uit mult mai departe."

Acum tânărul se află la Brașov, și-a oferit timp și spațiu pentru a-și lăsa imaginația să zboare și pentru a crea desenul animat, mai ales că s-ar putea să se întrevadă și colaborări importante, spune el.

Oleg CONDREA, SCENARIST: "Am dat de doi producători care cel puțin au dat dovadă de interes.

 A avut o experiență să lucreze la unul din filmele lui Francis Ford Coppola. Și am mai avut o ocazie să discut cu un producător care avea experiența la desenele animate de la studio-urile Lumanation, care au creat Minions și Despicable Me. Sunt nume mari. 

 Eu mai am o dogmă, înainte de a semna un contract trebuie să ai câteva refuzuri."