Serviciul Vamal a venit cu mai multe precizari privind vioara confiscata pe aeroportul din Chisinau si mentioneaza ca nu a mediatizat cazul din motiv ca apreciaza calitatile profesionale ale violonistei Alexandra Conunova.

Publicat:28.10.2021, 13:53

Potrivit Serviciului Vamal, totul s-a intamplat pe 22 octombrie, in jurul orei 16:40. Conunova Dumortier Alexandra, pasagera rutei Chisinau – Moscova, s-a prezentat pentru control fizic. 

Serviciul Vamal specifica ca in zona de control vamal, la solicitarea inspectorului vamal, nu a fost declarat niciun bun, insa in bagajul acesteia a fost gasita o husa in care se afla o vioara si un arcus si certificate pentru instrumente cu coarda. 

"Potrivit certificatelor depistate, acestea au fost eliberate in data de 20.10.2021 de catre Expertul Oficial al Ministerului Culturii si Turismului al Republicii Moldova (dupa reorganizare – Ministerul Culturii), unde este indicata denumirea si specificarea ”Vioarei si Arcusului” (m.a. - datele acesteia), cu mentionarea expresa a faptului ca „aceasta are valoare istorica si artistica pentru patrimoniul Republicii Moldova”.

Mai mult, in interiorul husei, a fost depistat actul de „Expertiza a instrumentelor muzicale”, eliberat de catre acelasi expert, cu indicarea valorii vioarei -  2 200 000 Euro si a arcusului, care a fost evaluat la suma de 20 000 Euro," mentioneaza Serviciul Vamal.

Serviciul Vamal spune ca au manifestat un comportament respectuos fata de Conunova Dumortier Alexandra si ca au actionat conform legii.

Saptamana trecuta in bagajul violonistei Alexandra Conunova a fost gasita o vioara de 2 milioane de euro. Directoarea Filarmonicii Nationale si ministrul culturii spun ca au discutat cu tanara, iar aceasta le-ar fi spus ca instrumentul este detinut legal si ca ar fi fost creat de un alt lutier si ca i-a fost incredintat de un maestru din Elvetia. Pe acest caz a fost deschis o cauza penala pentru contrabanda, iar vioara este pastrata acum la serviciul vamal. Certificatul de evaluare a instrumentului urmeaza sa fie verificat.