O noua runda de acuzatii la adresa judecatorilor din partea premierului. In cadrul Forumului Reformarea Justitie si Combaterea Coruptiei, Dorin Recean i-a numit minoritate corupta pe cei care se opun reformelor si a venit cu un apel la actiuni concrete pentru a schimba situatia in sistemul justitiei. Asociatia Judecatorilor nu a venit deocamdata cu o reactie.

Publicat:19.09.2023, 19:02

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:„Ma adresez minoritatii corupte din sistemul justitiei, e timpul sa ne trezim si sa facem aceasta schimbare. Eu am vrut sa vin aici si sa aduc multumiri pentru faptul ca am lucrat impreuna, ca ceva am realizat, ceva miscam ceva inainte, iar unele lucruri se misca, dar in continuare avem criminali care sunt in strada si avem cineva care a comis ceva minor si imediat este arestat si bagat in inchisoare.”

Asa si-a inceput discursul prim-ministrul la forumul Reformarea Justitiei si Combaterea Coruptiei. Dorin Recean a subliniat totodata nevoia de a restabili increderea cetatenilor in justitie.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:„Chemarea mea este sa revenim la normalitate. Guvernul si guvernarea ofera toate instrumentele necesare ca sistemul sa fie reformat si asteptarea mea de la acest formul este sa identificam modalitatile cum oamenii curajosi, onesti si integri in sistem sa faca un pas inainte si aceasta reforma sa fie facuta de judecatori si procurori.”

Si presedintele Centrului de Resurse Juridice a declarat ca una din cele mai mari probleme din sistem este faptul ca judecatorii integri nu sunt promovati.

Ilie CHIRTOACA, PRESEDINTELE CRJM:„Cunoastem, in baza rapoartelor internationale ca exista multa ierarhie in acest sistem si o lipsa de interes pentru judecatorii onesti care isi fac munca cu dedicatie, care nu sunt promovati in cariera. Unele dintre aceste probleme, chiar daca tin de trecut, pentru sistemul justitiei sunt niste provocari pe care speram sa le depasim.”

De cealalta parte, membrii Consiliului Superior al Magistraturii au vorbit despre problemele de care se plang judecatorii, cum ar fi salarii mici si numarul insuficient de magistrati.

Maria FRUNZE, MEMBRU CSM:„Noi am discutat cu reprezentantii puterii executive si ni s-a comunicatca se examineaza si urmeaza in urmatoarele sedinte ale parlamentului sa se examineze posibilitatea majorarii salariului, insa la moment nu sunt surse financiare disponibile pentru acest fapt.”

Astazi, reprezentantii Asociatiei Judecatorilor nu ne-au raspuns la apeluri pentru o reactie. Anterior, cand premierul, dar si sefa statului au venit cu declaratii taioase in adresa magistratilor, Asociatia a indemnat reprezentantii puterii sa se abtina de la declaratii care pot submina increderea cetatenilor in sistemul judiciar.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.