Presedintele CSM a facut un apel catre prim-ministru ca sa asigure prezenta ministrului Justitiei la sedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Declaratiile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa, unde Dorel Musteata a vorbit despre schimbarile din sectorul judecatoresc.

Ultimul update: 06.12.2019, 12:28 Publicat:06.12.2019, 12:28

Dorel MUSTEATA, PRESEDINTELE CSM: "Tin sa mentionez ca la sedintele CSM judecatorii sunt prezenti. Nu sunt prezenti unii membri de drept si anterior, unii membri din partea parlamentului. Problema nu este in sistemul judecatoresc, problema este in puterea executiva si puterea legislativa.

De aceea, pe aceasta ordine de idei, facem un apel catre doamna presedinte al parlamentului RM sa desemneze cat de curand noi membri CSM si catre prim-ministrul RM sa asigure prezenta ministrului Justitiei la sedintele CSM.

De asemenea, tin sa mentionez ca Consiliul activeaza si nu este nicio hotarare de judecata care ar anula vreo hotarare emisa de CSM in perioada din 27 septembrie sau sa fie vreo hotarare care ar suspenda activitatea CSM."

Totodata, Dorel Musteata il invita pe Igor Dodon, Zinaida Greceanii si Ion Chicu intr-o vizita la CSM: "pentru a discuta si a expune problemele cu care se confrunta CSM si sistemul judecatoresc. Speram ca vor da curs invitatiei si ii vom avea ca oaspeti."

Presedintele CSM a mentionat ca ministrul Justitiei, Fadei Nagacevschi, l-a invitat la discutii.

"A plasat pe pagina oficiala a ministerului Justitiei o invitatie pentru data de astazi, ora 15:00, pentru a discuta problemele din justitie. CSM multumeste domnului Nagacevschi pentru invitatie, insa, tinand cont de principiul separarii puterilor in stat, consideram ca problemele din Justitie urmeaza sa fie discutate la CSM, dar nu la Ministerul Justitiei, deoarece ministerul Justitiei este exponent al puterii Executive si in cazul dat ar crea dubii privind ingerinta in sistemul judecatoresc. In aceasta ordine de idei, multumim de invitatie, dar solicitam toate persoanele interesate sa se prezeinte la sedinta plenului CSM, care va avea loc pe data de 10.11.2010. Vom discuta despre problemele din sistem. Ii solicitam ministrului sa se prezinte pe data de 10 si in mod deschis, transparent, o sa ne exprimam fiecare parerea.", spune Dorel Musteata.

Cat despre cererea de demisie a lui Oleg Sternioala, presedintele CSM spune ca:

"La CSM nu este inregistrata nicio cerere de demisie din partea domnului Strnioala."