Si nucile s-au scumpit. Daca in decembrie pretul pentru un kilogram era de 70 de lei, acum este de o suta de lei. Se intampla pentru ca dupa sarbatorile de iarna a ramas putina marfa, sustin comerciantii. Iar cumparatorii se plang ca au obosit de atatea majorari de preturi.

Publicat:17.01.2020, 20:31

Astazi la tarabele de la Piata Centrala, preturile variau intre 100 si 180 de lei pentru un kilogram de miez de nuca. Vanzatorii au o explicatie. 

”Inainte de Anul Nou era 70, dar acum avem marfa mai putina si noi ridicam pretul. Undeva treizeci, douazeci de procente s-a scumpit. Noi singuri ridicam preturile cate putin.”

Asociatia Producatorilor de Culturi Nucifere sustin ca aceasta majorare se datoreaza si cererii mari pe piata din Germania si Franta, tari care si-au epuizat stocurile dupa sarbatorile de iarna. Desi nu sunt de acord cu scumpirile, cumparatorii spun ca nu au incotro. 

”S-a scumpit, acesta pe care l-am luat cu 120, era 100 iar acum e 120. Noi cum suntem pensionari, ne gandim cum sa cumparam mai ieftin. Are vitamine si trebuie de mancat macar putin.” 

Unii s-au grabit sa cumpere nuci de la oamenii din sate veniti la piata sa-si vanda marfa, care inca nu au schimbat preturile.  

”Cu 80, e foarte bun, nu ne trebuie sa platim mai scump sau sa fie intreg. Eu mereu ma uit la persoana si cumpar doar de la persoana care vinde produsul sau.”

In decembrie 2019, un kilogram de nuci costa in jur de 70 de lei.