Intr-un comunicat oficial, Trezoraria din SUA mentioneaza ca partidul lansat recent de primarul capitalei, Ion Ceban, Miscarea Alternativa Nationala, ar fi coordonat si finantat de Kremlin. OFAC sustine ca Rusia face tot posibilul ca la putere sa revina un guvern pro-rus. 

Ultimul update: 26.10.2022, 21:59 Publicat:26.10.2022, 21:59

„Desi eforturile sale de a influenta alegerile din 2020 si 2021 din Moldova au esuat, Kremlinul continua sa organizeze eforturile pentru a readuce la putere un guvern pro-rus. Recunoscand pierderea sprijinului popular pentru vechea elita politica pro-rusa a Moldovei, echipa lui Iurii Gudilin (trimisul Rusiei) a oferit sprijin unui grup politic de opozitie, Miscarea Alternativa Nationala (NAM)”, se arata in informatia emisa de OFAC.

De asemenea, SUA mentioneaza ca aceste eforturi de influenta sunt strans coordonate cu utilizarea energiei de catre Moscova ca arma politica impotriva guvernului Republicii Moldova. 

„Printre eforturile sale de a submina guvernul, echipa lui Iurii Gudilin a planuit sa angajeze o echipa permanenta pentru a posta comentarii pe retelele de socializare si transmisiuni online. Gudilin a lucrat cu un manager al Agentiei de Cercetare pe Internet, sanctionata de SUA, pentru ca a infiintat aceasta „fabrica de troli”,  mentioneaza OFAC.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.