A murit Mircea Snegur, primul presedinte al Republicii Moldova. Acesta s-a stins din viata aseara la varsta de 83 de ani in urma unei boli incurabile. Ziua de 16 septembrie a fost declarata zi de doliu national. Anuntul a fost facut de sefa statului, care a precizat ca Mircea Snegur va fi inmormantat cu onoruri de stat. Maia Sandu si alti oficiali au venit cu mesaje de condoleante.

Publicat:14.09.2023, 15:44

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:  „A luptat pentru ca Republica Moldova sa devina o tara demna, libera, democratica. “Putem sa punem inceputul unei noi epoci in viata Moldovei, sa conturam un viitor liber si democratic, un viitor in care drepturile omului vor sta la temelia puterii de stat” acestea erau cuvintele lui Mircea Snegur in ziua in care am castigat independenta tarii noastre si acestea erau valorile pe care le-a promovat presedintele Snegur si pe baza carora a condus Republica Moldova.”

Prezenta la o sedinta extinsa cu cei mai mari angajatori si contribuabili din sectorul agricol, Maia Sandu a cerut sa fie tinut un minut de regulegere in memoria lui Mircea Snegur.

Maia SANDU, PRESEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA:  „Presedintele Snegur a fost agronom de meserie si stia bine problemele ramurei, a fost unul dintre dumneavoastra, a fost unul dintre noi. Va rog sa tinem un moment de reculegere de un minut.”

Anuntul privind decesul presedintelui Mircea Snegur a fost facut de fostul viceprim-ministru al Republicii Moldova, Constantin Tampiza.

Constantin TAMPIZA, FOSTUL VICEPRIM-MINISTRU AL REPUBLICII MOLDOVA:  „E trist, fratilor, e trist… La 13 septembrie, la ora 23:30 Presedintele Republicii Moldova Mircea Snegur a cedat in lupta cu boala incurabila. Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca langa cei drepti. Condoleante familiei indurerate.” ...se arata in postarea publicata pe retelele de socializare de Constantin Tampiza. Cu un mesaj de condoleante a venit si presedintele Parlamentului, Igor Grosu.

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI:  „Procesul de dobandire a independentei a pornit de la proclamarea limbii romane drept limba de stat in 1989, de la alegerile democratice din 1990 si de la declararea suveranitatii in 1991”, declara primul presedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur. Asa ne vom aminti de el - omul care a adus Independenta, Limba romana si Tricolorul.”...a scris Igor Grosu. Condoleante a exprimat  si premierul Dorin Recean.

Dorin RECEAN, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA:  „Cu tristete, ne luam ramas bun de la Primul Presedinte al tarii noastre si continuam sa construim ce a promovat domnul Snegur mereu - o Moldova independenta, mai puternica, mai prospera si mai unita.“...se arata in postarea prim-ministrului. Si fostul presedinte Nicolae Timofti, dar si Igor Dodon au adus condoleante familiei si apropiatilor lui Mircea Snegur.

Si secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoana, care se afla intr-o vizita de lucru in Moldova a trecut in revista meritele presedintelui si si-a exprimar condoliante.

Mircea GEOANA, SECRETARUL GENERAL ADJUNCT AL NATO:  „Sub conducerea sa Republica Moldova a aderat la Parteneriatul pentru Pace, in timpul mandatului secretarului general Manfred Worner. Eram un tanar diplomat la Bucuresti si mi-aduc aminte de acele momente.”

In acelasi timp, Janis Mazeiks, Ambasadorul Uniunii Europene in Republica Moldova si-a exprimat condoleante.

Janis MAZEIKS, AMBASADORUL UNIUNII EUROPENE IN REPUBLICA MOLDOVA:  „Mircea Snegur a jucat un rol important in viata tarii intr-o perioada extrem de dificila, in care Moldova a devenit stat independent si a inceput drumul catre libertate.”...a scris ambasadorul UE pe pagina sa de facebook. Mircea Snegur a fost primul presedinte al Republicii Moldova, intre anii 1990-1997. 

Maia Sandu, a anuntat ca sambata 16 septembrie va fi declarata zi de doliu national si vor fi organizate funeralii cu onoruri de stat. In acest sens, a fost semnat un decret prin care s-a constituit o comisie de stat pentru oraganizarea funeraliilor, iar acum au loc coordonarile cu familia primul presedintele.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.