Problemele de sanatate nu le umbresc talentul. Zeci de copii si maturi cu dizabilitati au participat astazi la un targ unde au putut sa expuna si sa vanda lucrari confectionate cu propriile maini. La mare cautare au fost decoratiunile de Craciun.

Publicat:04.12.2019, 20:36

Cu un zambet molipsitor, Petru, elev in clasa a noua, este un exemplu pentru toti. S-a nascut cu sindromul down, asta insa nu-l impiedica sa mearga la scola alaturi de alti copii unde invata multe, sune el.

Si aceasta tanara de 26 de ani, depune suflet la fiecare lucrare. Acum 14 ani cea mai buna prietena i-a devenit croseta. De atunci a confectionat sute de lucrari. 

Fie ca impleteste, deseneaza sau decupeaza, Anastasia le face bine pe toate.

Pe la targ a trecut si presedintele Parlamentului, Zinaida Greceanii pe care copii nu au lasat-o sa plece cu mana goala.

Zinaida GRECEANII, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI: “Sunt toate lucrarile foarte frumoase. Guvernul are o strategie de sustinere de a crea acces pentu toate persoanele. In Parlament urmeaza saptamana aceasta sa aprobam.”

Pasiunea pentru decoratii handmade, Tatiana a descoperit-o la Centrul pentru deficiente mentale din Balti care i-a devenit casa. Zilnic, in manile ei, eci de metri de lana se tranforma in ciorapi sau manusi. Iar la targul de astazi, pe langa prilejul de a se intalni cu semenii ei, mai poate i ceva bani.  

Cei mici au avut grija sa-i distreze pe vizitatori.

Desi in tara avem in jur de 175 de mii de persoane cu dezabilitati dintre care doar 10 mii sunt copii, capitala ramane practic inaccesibila pentru majoritatea dintre ei. Lucru care se va schimba promite primarul. Nu se stie insa exact cand se va intampla acest lucru. 

Ion CEBAN, PRIMARUL CAPITALEI: “Vom continua cu lifturi, rampe de acces in institutie, accesul in parcuri, amenajarea trotuarelor. O sa vedeti in anul urmator. Iarna mai putin.”

Expozitia face parte din seria evenimentelor dedicate Zilei internationale a persoanelor cu dizabilitati si are drept scop incluziunea lor sociala. Evenimetul este organizat incepand cu anul 2007.